'Waanzinnige scores' voor Vlaams Belang in Ninove

Verkiezingen op 14 oktober in Vlaanderen © Marc Herremans - Mediahuis

Met vijf van de veertien bureaus geteld lijkt Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer in Ninove een monsterscore te halen. Zijn ambitie? De eerste Vlaams Belang-burgemeester van Vlaanderen worden.

(Belga, Gina)

Alle ogen zijn gericht op Ninove, waar volgens analisten Guy D'haeseleer kans maakt om de eerste Vlaams Belang-burgemeester te leveren. Lijsttrekker Guy D’haeseleer van Forza Ninove zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang. En met vijf van de veertien bureaus geteld zou Forza 39,7 procent halen. Open Vld blijft ver achter met 27,8 procent. N-VA likt de wonden met voorlopig maar 9,2 procent.

In Ninove zijn Open VLD, CD&V en SP.A/Groen aan de macht. Voor de verkiezingen gaf elke partij in Ninove aan dat ze het cordon sanitaire niet wilden verbreken.

Bij VTM toonde D’haeseleer zich assertief. ‘Als we echt een monsterscore halen, moet men het initiatief aan ons geven’, klonk het daar.

‘Ik had gehoopt om naar 30 procent te gaan, maar dit is echt ongelofelijk’, zei hij. ‘Als dit zich doorzet, moet men toch eens nadenken hoe de democratie functioneert. Het zou goed zijn voor de democratie dat een partij die zo verpletterend uithaalt, de stad kan besturen.’ Bij VRT-nieuws zei D'haeseleer dat hij hoopt dat het signaal van de kiezer dit keer duidelijk gehoord zal worden.

Volgens de Vlaams Belanger is vooral de komst van een moskee slecht gevallen bij de bevolking. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) zei voor de verkiezingen in Het Laatste Nieuws dat D’haeseleer ‘het imago van de stad beschadigde door elk incident op te blazen'.