Incidenten in stembureaus: voorzitter aangevallen, clown als bijzitter en boze rolstoelgebruiker

Op meerdere plaatsen in ons land hebben zich zondagmorgen incidenten voorgedaan in de stembureaus. Zo kreeg een voorzitter van een stembureau in Denderleeuw het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter dan weer opdagen als clown.

emd, Paul Darragas, nadb, tg

In stembureau 10 in sportzaal Ottoy in Denderleeuw kreeg een voorzitter het aan de stok met een man. De persoon in kwestie sprak de voorzitter en bijzitters in het Frans aan, en wou ook zelf in die taal worden aangesproken.

Vervolgens kroop hij in hetzelfde stemhokje als zijn vriendin, die aan het stemmen was. Er ontstond even tumult toen de voorzitter hen erop wees dat dat niet mocht en de stem daardoor ongeldig was.

Uiteindelijk werd de politie er zelfs bij gehaald. “Iemand die in de buurt het verkeer aan het regelen was, was snel ter plaatse en kon tussenbeide komen”, zegt commissaris van de politiezone Denderleeuw-Haaltert Wim Van Vaerenbergh. De twee personen zouden meegenomen zijn door de politie.

Ook elders incidenten

Ook elders deden zich zondagmorgen incidenten voor. Zo blokkeerde een boze rolstoelgebruiker een ontoegankelijk stemlokaal in Ename. De man weigerde te stemmen omdat hij door een hoge drempel niet in het stembureau geraakte.

In het cultureel centrum van Eisden, een deelgemeente van Maasmechelen, diende een bijzitter zich aan als clown. De voorzitter van het stembureau kon er niet om lachen en liet de man meteen beschikken.

In Tienen is een negentigjarige dame zwaar ten val gekomen bij het verlaten van het kiesbureau van het Klein College in de Rijschoolstraat. Vermoedelijk heeft ze daarbij haar heup gebroken. De hulpdiensten brachten het slachtoffer over naar het ziekenhuis.

Door een misverstand in de sporthal Meulebroek in Hamme zijn een heleboel bewoners naar huis gegaan met de verkeerde identiteitskaart. Hoe de fout kon gebeuren, is nog niet duidelijk. De getroffen mensen kunnen hun identiteitskaart inmiddels ophalen bij de politiezone van Hamme/Waasmunster.

In Meise stelde een vrouw, die net haar burgerplicht had vervuld, vast dat onbekenden in de korte periode dat ze in het stemhok stond, hadden ingebroken in haar wagen. Ze verdwenen onder meer met een lederen jas. Ondanks het vele volk dat op de been was, heeft niemand iets gezien.

Vechtpartij met gewezen burgemeester

Serge Louwet, de gewezen burgemeester van Herstappe, is zaterdag slaags geraakt met de man van de OCMW-voorzitster. De twee kwamen allebei in een gracht terecht. Twee andere personen konden de amokmakers van elkaar scheiden

Na het incident trokken beide heren naar een arts om eventuele kwetsuren te laten vaststellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER