Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Alles wat u nu moet weten over de verkiezingen 2018

Alles wat u nu moet weten over de verkiezingen 2018
Beeld an

De laatste stemlokalen zijn gesloten, de uitslagen lopen binnen – en voor kandidaten en partijen kan het nagelbijten beginnen. Hier leest u de belangrijkste ontwikkelingen van de lokale verkiezingen 2018 in een notendop.

• Alle uitslagen, voorkeursstemmen en zetelverdelingen per gemeente volgt u live op onze interactieve kaart.

•  Een eerste analyse van De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout leest u hier.

• In Gent is er stevig verlies voor het kartel sp.a-Groen, dat op basis van voorlopige uitslagen zo'n 33 procent van de stemmen krijgt. Uitdager Mathias De Clercq (Open Vld) gaat na ruim 26 procent. Zo lijkt een centrumrechtse coalitie van Open Vld met N-VA (13,5 procent) en CD&V (10 procent) een reële mogelijkheid te worden in Gent.

• Met alle stemmen geteld eindigt de N-VA van burgemeester Bart De Wever in Antwerpen op 35,3 procent. Groen is de tweede partij met 18,1 procent, een stijfing van ruim . De CD&V van Kris Peeters haalt 6,9 procent, Open Vld blijft stabiel op 5,7 procent. Hierdoor houdt de huidige coalitie N-VA, Open Vld en CD&V nipt haar meerderheid.

• In Oostende eist Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein de burgemeesterssjerp op van Johan Vande Lanotte (Stadslijst). Nochtans haalde Vande Lanotte met 22,8 procent een hogere score dan Tommelein, die 19,8 procent van de stemmen voor zich won. Wel haalde Tommelein meer voorkeursstemmen. Ook Groen wil besturen met de liberaal. 

• In Hasselt komt er een wissel van de wacht aan. N-VA is er de grootste partij met 28,7 procent. De huidige meerderheidspartijen CD&V en RoodGroen+ Hasselt. Dat zou betekenen dat minister van Defensie Steven Vandeput de federale regering zou verlaten om burgemeester van Hasselt te worden.

• Brugge heeft met Dirk De fauw (CD&V) een nieuwe burgemeester. Defauw stelde een driepartijencoalitie voor. Daarmee onttroont hij Renaat Landuyt, wiens sp.a wel in de meerderheid blijft. Ook Open Vld maakt deel uit van de nieuwe tripartite.

• In Ninove krijgt Vlaanderen mogelijk de eerste burgemeester van Vlaams Belang-strekkingForza Ninove van  Guy D'haeseleer boekt er een opvallend sterk resultaat.

• In de provincieraden wordt de koek verdeeld tussen N-VA en CD&V. CD&V blijft de grootste in Limburg en West-Vlaanderen terwijl N-VA de grootste is in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.