© BELGA

Wim Dries blijft de grootste in Genk, Demir reikt de hand naar Wim Dries

De CD&V van burgemeester Wim Dries blijft de grootste in Genk. De christendemocraten behalen met 38,6% van de stemmen 18 zetels . De N-VA van Zuhal Demir wordt met 27,6% en 12 zetels de tweede grootste. Intussen is de CD&V-afdeling van Genk samengekomen in zaal De Flèèketaer in Bret, waar ze wachten op de komst van hun burgemeester. CD&V heeft in Genk ondertussen zowel ProGenk als N-VA gecontacteerd. Elk afzonderlijk, en dus niet met het oog op één grote coalitie.

hdb, fivr, belga

“We hadden wel verwacht dat we de grootste partij zouden blijven. We verliezen lichtjes, maar in zetelverdeling staan we nog altijd sterk”, zegt Dries. CD&V blijft ruim de grootste partij in Genk, waardoor de huidige burgemeester Dries zijn bevoorrechte partner kan uitkiezen. “Met de huidige zetelverdeling is CD&V incontournable, tenminste als niemand met het Vlaams Belang samenwerkt, en zullen wij ook het initiatief nemen om met twee partijen te gaan praten: Pro Genk en N-VA”, aldus Dries.

Hij kan zowel zijn huidige meerderheid verderzetten of een grote coalitie met N-VA aangaan. N-VA stijgt opnieuw zo’n tien procent, maar moet het duidelijk afleggen tegen CD&V. “Je ziet toch dat zij wel degelijk in de lift zitten in Genk. Mevrouw Demir is ook in Genk komen wonen en heeft zich de laatste twee jaar gemanifesteerd - ook in de media - dat ze kandidaat-burgemeester was”, zegt Dries.

De strijd tussen CD&V en N-VA is echter zeer hard verlopen. “Mevrouw Demir heeft in een aantal debatten gezegd dat ze wil dat ik haar volledig programma uitvoer. Er zijn nogal wat verschillen op de wijze waarop we onze samenleving willen organiseren en daar zal dan toch over gesproken moeten worden”, stelt Dries. “Als we samenwerken, moet er altijd een gezamenlijk programma komen en dan zal iedereen toch water bij de wijn moeten doen. Op die manier zullen we de gesprekken aangaan met beide partijen en hopen we snel duidelijkheid te hebben over wie Genk zal besturen de komende zes jaar.”

© Boumediene Belbachir

Demir: “N-VA grote winnaar”

Zuhal Demir, die samen met de N-VA-sympathisanten samenkomt in de Slagmolen in Genk, is heel tevreden met het resultaat. “Een heel sterk signaal van de Genkenaar”, noemt Demir de uitslag. “Het is duidelijk welke twee partijen ze aan zet willen. In een normale democratie moeten ze rekening met ons houden. CD&V heeft misschien evenveel zetels, maar is in procenten achteruitgegaan. Pro Genk heeft zetels verloren en wij hebben duidelijk gewonnen. Ik reik dus zeer duidelijk de hand naar Wim Dries om aan tafel te gaan zitten.”

Wim Dries haalde 11.900 voorkeurstemmen. Zuhal Demir haalde er 8.200. Ter vergelijking: Jo Vandeurzen haalde 3.200 stemmen in zijn thuisstad. “Ik ben er zelf niet goed van. Dit had ik mijn stoutste dromen niet durven hopen”, zegt Demir. “Zowel mijn voorkeurstemmen als het resultaat van de partij.”

CD&V heeft in Genk zowel ProGenk als N-VA gecontacteerd.

Elk afzonderlijk, en dus niet met het oog op één grote coalitie. CD&V en ProGenk halen samen 23 op 39 zetels, met N-VA haalt CD&V 30 zetels. Binnen N-VA is te horen dat er contacten zijn. “Als Wim Dries de uitgestoken hand van Zuhal Demir weigert, zou dat voor ons een heel goede zaak zijn met het oog op 2019. Ik denk dus niet dat hij dat gaat doen.”

De moeder van Jan Jambon komt Demir alvast feliciteren met een dikke knuffel. “Goed gedaan!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer