Gents kartel niet onder druk: 'We gaan zo slapen en staan zo op'

Het kartel SP.A-Groen verliest fors terrein, maar staat niet onder druk. Open VLD doet het erg goed. Mathias De Clercq wil dan ook burgemeester worden. 'Gent krijgt voor het eerst in zestig jaar terug een liberale burgemeester.' Maar Rudy Coddens (SP.A) geeft niet op.

De resultaten zijn nog niet allemaal binnen, maar schepen Mathias De Clercq (Open VLD) heeft de sjerp al opgeëist. Hij is de duidelijke winnaar in de Arteveldestad.

Het kartel van SP.A en Groen verliest sterk, maar blijft wel de grootste. Met 78 van de 91 bureaus geteld, behoudt SP.A-Groen 33,4 procent van de stemmen. Dat is ruim tien procent minder dan in 2012 (45,5 procent). Het kartel komt niet onder druk, benadrukt Groen-lijsttrekker Elke Decruynaere voor het Gentse stadhuis: 'We gaan als kartel de nacht in en staan ook zo op'. Ook de quote 'samen uit, samen thuis' moet het vertrouwen onderstrepen.

Open VLD klimt van 16,5 naar 25,1 procent. Zo maakt Mathias De Clercq zijn ambitie waar: een belangrijk deel van de voorkeursstemmen voor burgemeeser Daniël Termont naar de liberalen halen.

N-VA verliest, ondanks de felle kritiek op het circulatieplan. Van 17,1 naar 12,2 procent: geen goed resultaat voor lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt. CD&V blijft steken op 8,9 procent. PVDA stijgt tot 7 procent en ook Vlaams Belang gaat erop vooruit (7,9 procent).

De Clercq burgemeester?

27 zetels zijn nodig voor een meerderheid in de Gentse gemeenteraad. De huidige coalitie van SP.A-Groen en Open VLD behaalt samen 35 zetels en kan dus zeker verder besturen. Een rechtse coalitie van CD&V, Open VLD en N-VA is op dit moment niet mogelijk (26 zetels), maar nog niet alle bureaus zijn geteld. Het is een dubbeltje op zijn kant. Toch wacht Mathias De Clercq niet op de definitieve uitslag en claimt meteen de sjerp. 'De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester. Gent krijgt voor het eerst in zestig jaar terug een liberale burgemeester, ze hebben ons op kop gezet. Onze partij behaalt een historisch resultaat, we hebben nog nooit zo'n hoge score gehaald. De Gentenaars hebben voor een positief, verbindend project gekozen.'

De Clercq is wel erg snel. Het is immers niet duidelijk of De Clercq burgemeester zou kunnen worden van een centrumrechts bestuur. Hij zet het kartel van SP.A-Groen dus voor een voldongen feit. En SP.A-Groen is nog niet van plan het burgemeestersschap op te geven. Het nadeel van Rudy Coddens is wel dat hij minder voorkeursstemmen heeft dan De Clercq. Coddens heeft er voorlopig zo'n 11.000, De Clercq gaat richting de 15.000. Dat verklaart waarom De Clercq zo zelfzeker is.

Sprong wagen

Mieke Van Hecke (CD&V) en Anneleen Van Bossuyt dromen ondertussen nog luidop van een centrumrechts bestuur: 'Na dertig jaar is het niet onbelangrijk dat wij in een coalitie kunnen stappen', zegt Van Hecke op VRT Nieuws. 'Ik hoop dat we gecontacteerd worden. Het is belangrijk dat mijn partijen de lijnen kan uitzetten in Gent.' Van Hecke heeft zelfs al een voorkeur voor een schepenportefeuille: cultuur.

Van Bossuyt roept Mathias De Clercq op om voor een centrumrechts bestuur te gaan en biedt hem meteen de sjerp aan. 'Veel Gentenaars hebben voor verandering gestemd, als je kijkt naar de score van het kartel. Ik wil Mathias De Clercq feliciteren en hem meteen oproepen om de sprong te wagen. Wij willen daar zeker toe bijdragen.' Over de eigen score van de N-VA is Van Bossuyt wel teleurgesteld. 'Het is inderdaad niet leuk om te zien dat je achteruitgaat.'