Leuven krijgt allochtone burgemeester

Mohamed Ridouani.© Bart Dewaele

Mohamed Ridouani op campagne in Leuven. Hij wordt de eerste allochtone burgemeester van een centrumstad.© Bart Dewaele

Louis Tobback ging vanmorgen voor een laatste keer stemmen als burgemeester. © BELGAONTHESPOT

thumbnail: Mohamed Ridouani.
thumbnail: Mohamed Ridouani op campagne in Leuven. Hij wordt de eerste allochtone burgemeester van een centrumstad.
thumbnail: Louis Tobback ging vanmorgen voor een laatste keer stemmen als burgemeester.

In Leuven vormt de SP.A samen met Groen en CD&V een coalitie. Mohamed Ridouani mag de burgemeesterssjerp omgorden. De N-VA blijft ondanks winst in de kou staan.

wwi, mg

Leuven levert een primeur: met Mohamed Ridouani levert het als eerste centrumstad een burgemeester met allochtone roots. Zijn SP.A verliest na het vertrek van burgemeester Louis Tobback weliswaar 5,5 procentpunten, maar blijft als grootste partij aan zet. De N-VA wint 3,2 procentprocenten, maar kan met 22,2 procent de socialisten niet onttronen.

'Er zijn een heel pak nieuwe mensen verkozen, waaronder veel jonge mensen en ook meer vrouwen dan mannen. We zullen een goede gemeenteraad vormen met veel talent, Leuven kan rustig slapen', zegt Ridouani.

Hij kondigde een coalitie aan van SP.A, Groen en CD&V. Groen haalde 19,7 procent. Socialisten en groenen hebben samen een nipte meerderheid van 24 op 47 zetels. Maar aangevuld met CD&V, dat op 16,1 procent van de stemmen blijft steken, wordt dat 32 zetels op 47. 'We willen verbinden en een positief verhaal brengen', zegt Ridouani. 'Ik wil ook Groen en CD&V feliciteren met een goed resultaat. Ik ben erg dankbaar, dit is het mooiste moment in mijn leven. Ik ben de trotste nieuwe burgemeester.'

Rechts buitenspel

Een coalitie van centrumrechts, waarop de N-VA-lijsttrekker Lorin Parys hoopte, wordt erg moeilijk. Zelfs als hij CD&V kan overtuigen, komt hij met Open VLD (licht verlies, 6,5 procent) erbij nog altijd zetels tekort voor een meerderheid (21 op 47).

Op de VRT reageerde Lorin Parys tevreden omdat zijn partij vooruitgaat. Hij zegt dat de Leuvenaar gekozen heeft voor verandering. Tegelijkertijd besefte hij dat de kaarten moeilijk lagen voor een coalitie langs de rechterzijde.

HERLEES. Zo verliep de coalitievorming op de dag na de verkiezingen

© Boumediene Belbachir

© Belga

© belga

Mathias De Clercq zet sterke score neer in Gent© Frederiek Vande Velde

Philippe Close (PS) volgt zichzelf op als burgemeester © amg

In Gent wacht ook het kartel vol spanning op de laatste resultaten© belga

© dvh

© belga

© belga

Mathias De Clercq© belga

'Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder N-VA'© belga

Bart Somers© Dirk Vertommen

Kris Peeters bergt zijn burgemeestersambities in Antwerpen op. ‘Met deze uitslag is dat wat irrealistisch.' © photo news

Dirk De fauw, de nieuwe burgemeester van Brugge© michel vanneuville

Mathias De Clercq zet sterke score neer in Gent© belga

In Gent kwam de civiele bescherming ter plaatse nadat een verdacht poeder werd gevonden in een telbureau© belga

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Mathias De Clercq zet sterke score neer in Gent
thumbnail: Philippe Close (PS) volgt zichzelf op als burgemeester
thumbnail: In Gent wacht ook het kartel vol spanning op de laatste resultaten
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Mathias De Clercq
thumbnail: 'Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder N-VA'
thumbnail: Bart Somers
thumbnail: Kris Peeters bergt zijn burgemeestersambities in Antwerpen op. ‘Met deze uitslag is dat wat irrealistisch.'
thumbnail: Dirk De fauw, de nieuwe burgemeester van Brugge
thumbnail: Mathias De Clercq zet sterke score neer in Gent
thumbnail: In Gent kwam de civiele bescherming ter plaatse nadat een verdacht poeder werd gevonden in een telbureau

    Vlaams-Brabant: winst voor Rutten, verlies voor De Block

    Gwendolyn Rutten triomfeert in Aarschot.© Bart Dewaele

    Gwendolyn Rutten liet haar zoon nog discreet stemadvies uitbrengen in Aarschot.© belga

    Een zonnige zondag voor Ridouani in Leuven.© belga

    Louis Tobback bracht voor het laatst zijn stem uit als burgemeester.© belga

    thumbnail: Gwendolyn Rutten triomfeert in Aarschot.
    thumbnail: Gwendolyn Rutten liet haar zoon nog discreet stemadvies uitbrengen in Aarschot.
    thumbnail: Een zonnige zondag voor Ridouani in Leuven.
    thumbnail: Louis Tobback bracht voor het laatst zijn stem uit als burgemeester.

    De SP.A scoort goed in de Vlaams-Brabantse steden waar het al de burgemeester had. In Leuven wordt Mohamed Ridouani de eerste allochtone burgemeester van Vlaanderen, in Vilvoorde overtuigt Hans Bonte. Open VLD behaalt wisselende successen: Gwendolyn Rutten haalt Aarschot binnen, Maggie De Block verliest in haar Merchtem.

    Mohamed Ridouani (Leuven, SP.A): 'Een signaal van formaat'SP.A en de N-VA gingen in Leuven een race aan met een op het eerste zicht onvoorspelbare uitkomst. De universiteitsstad moest op zoek naar een opvolger voor Louis Tobback, die 24 jaar SP.A-burgemeester was en het voor bekeken hield.

    Mohamed Ridouani, die de moeilijke taak kreeg in de voetsporen van Tobback te treden, haalde 25,9 procent van de stemmen binnen, N-VA-uitdager Lorin Parys 22,2. Voor de SP.A is dat weliswaar een verlies van 5,5 procent, maar dat werd niet onterecht als een overwinning onthaald. De partij-uitslag vertaalt zich ook in de voorkeurstemmen: Ridouani heeft er 10.059, Parys 7.217.

    Leuven levert met Ridouani de eerste burgemeester van allochtone afkomst in Vlaanderen. 'Dit is een signaal van formaat, een signaal van hoop', zei Ridouani op de VRT, toen hij zijn coalitie met CD&V en nieuwkomer Groen aankondigde. 'Ik heb nooit mijn afkomst verloochend en ben heel trots dat dit kan in deze stad. De kiezers hebben vooral gekeken naar wat ik de voorbije twaalf jaar als schepen heb verwezenlijkt.'

    Ook al akkoorden in Leuvense randIn Oud-Heverlee, Bierbeek en Holsbeek werden al coalitieakkoorden gesloten. Oud-Heverlee wordt bestuurd door een coalitie van CD&V, SP.A Plus en Groen. In Bierbeek blijven CD&V en SP.A-Groen aan het roer. Holsbeek wordt verder bestuurd door CD&V en Groen. De coalitie wordt misschien nog aangevuld met Open VLD.

    Aarschot: triomf voor RuttenHet inzetten van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in Aarschot loont. Met 29,7 procent blijft haar partij maar nipt onder de 30 procent. CD&V volgt met 23,1 procent op ruime afstand. Het verschil tussen Rutten en opponent André Peeters, al bijna dertig jaar burgemeester, is nog veel duidelijker in het aantal voorkeurstemmen: 4.133 voor Rutten, 1.557 voor Peeters.

    'Het is logisch dat we aan zet zijn', zei Rutten. 'Ik wil burgemeester worden. Met wie, is de vraag. Ik had geen voorakkoord, ik ben ongebonden naar de kiezer gegaan.' Er werden al verkennende gesprekken gevoerd, maar een akkoord is er nog niet.

    Diest opnieuw in blauwe handenDe DDS van Jan Laurys (CD&V), die ermee ophoudt na twaalf jaar burgemeesterschap, moest het afleggen tegen Open Diest, dat met Christophe De Graef de nieuwe burgemeester levert.

    Lange tijd was het een nek-aan-nek, maar met 26,3 procent sloeg Open Diest uiteindelijk nog een behoorlijke kloof. DDS strandde op 24,6. Het van oudsher liberale Diest komt opnieuw in blauwe handen, DDS moet het stellen met de positie van eerste schepen voor lijsttrekker Geert Cluckens.

    Vilvoorde: Bonte wint maar praat pas morgenHans Bonte blijft in Vilvoorde met kartelpartner Groen veruit de grootste met 31,79 procent van de stemmen, een winst van bijna 7 procent. Bonte laat de andere partijen tien procent (of meer) achter zich, krijgt 3.703 voorkeurstemmen, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken wat de nieuwe coalitie betreft. 'Maandag bekijken we hoe de kaarten liggen, en op basis daarvan zullen we een coalitie maken', zei Bonte.

    Tienen: toch weer PartykaEen stad die een moeilijke bestuursperiode achter de rug heeft. CD&V trok in 2014 de stekker uit de coalitie met SP.A en vormde pas na lang onderhandelen en een periode van onbestuurbaarheid een nieuwe meerderheid. CD&V van burgemeester Katrien Partyka komt toch weer als grootste uit de bus, met 21,7 procent van de stemmen en voor haar persoonlijk 2.746 voorkeurstemmen. Het levert CD&V 8 zetels op, de SP.A valt terug van 11 naar 5.

    CD&V, N-VA, Open VLD en Groen (20 van de 31 zetels) hebben beslist om de huidige bestuurscoalitie verder te zetten, meldt Vlaams parlementslid Katrien Partyka, die burgemeester blijft.

    Halle: Dirk Pieters stapt uit politiekDe N-VA, met Jeroen Hofmans als lijsttrekker, verliest 3,5 procentpunten, maar haalt net als zes jaar geleden Halle binnen. Er is behalve de nationaal minder bekende Hofmans natuurlijk Europees parlementslid Mark Demesmaeker als lijstduwer en in het naburige Beersel zit Ben Weyts. N-VA heeft 26,4 procent, CD&V en SP.A blijven net onder de twintig.

    Niet onbelangrijk: Hofmans heeft 1.887 voorkeurstemmen, 7 meer dan huidig burgemeester Dirk Pieters, al 24 jaar aan het roer. Maar de SP.A zou als winnaar (van 15,8 naar 18,2) het voortouw nemen in de onderhandelingen. Er doen geruchten de ronde over een coalitie zonder CD&V. Burgemeester Pieters neemt de verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich en kondigde gisteravond zijn politiek pensioen aan.

    En dan is er ook nog...En dan zijn er nog enkele gemeenten die minder zwaar wegen dan de steden uit de provincie, maar hun belang halen uit het feit dat bekende figuren uit de nationale politiek er hun opwachting maakten.

    Lubbeek: wie anders dan Francken?De N-VA van staatssecretaris Theo Francken is in Lubbeek veruit de grootste, zijn partij wint 9 procent, al werd misschien nog meer verwacht dan de 34,5 procent waar hij op afklokte. Groen, CD&V en Lubbeek Leeft stranden allemaal op zowat de helft van Francken, die 2.425 voorkeurstemmen behaalt. Francken blijft, zoals aangekondigd, in de federale regering en blijft het in Lubbeek bij een functie als titelvoerend burgemeester houden.

    Merchtem: De Block laat sjerp aan Maarten MastOpvallend verlies is er voor de lijst rond Maggie De Block in Merchtem. De liberale kartellijst Lijst1785 van de Open VLD-minister verliest de absolute meerderheid waarmee haar broer Eddie De Block burgemeester was. Lijst1785 moet het doen met 36,62 procent, verliest vier zetels en strandt op 10 stuks. 'Er was een partij meer, de taart moest door vijf worden verdeeld, niet langer door vier', zei De Block daarover.

    De grote verrassing is Pro Merchtem, een lijst rond voormalig CD&V-raadslid Joris Verspecht. Pro Merchtem haalt met 24,42 procent bijna een kwart van de stemmen binnen, goed voor 7 zetels.

    Maggie De Block kreeg 1.665 voorkeurstemmen maar laat het burgemeesterschap aan Maarten Mast, de nummer 2 van de lijst. Lijst 1785 gaat in coalitie met ProMerchtem.

    Londerzeel: Nadia Sminate wint met N-VA, maar verzeilt in oppositieConny Moons (LWD) volgt Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) op als burgemeester van Londerzeel. Hoewel Sminate met 2.471 voorkeurstemmen de hoogste score van Londerzeel haalde en zo N-VA van 6 naar 10 zetels bracht als grootste partij, kan ze die winst niet verzilveren. N-VA belandt in de oppositie door een coalitie van LWD, CD&V en Groen. Toen Sminate in 2016 burgemeester van Londerzeel werd, was ze de eerste van allochtone afkomst in die functie.

    Grimbergen: onder leiding van Bart Laeremans?Opvallend in Grimbergen: daar is Vernieuwing van Bart Laeremans de winnaar met 8 zetels. Bart Laeremans, die we nog kennen van Vlaams Belang. In 2015 verliet hij de partij en dat lijkt openingen gecreëerd te hebben. Laeremans kondigde alvast aan dat hij een rechtse coalitie vormt met Open VLD (6 zetels) en de N-VA (4 zetels). Samen goed voor 18 zetels van de 33.

    En provinciaal?Bij de provincieraadsverkiezingen voor Vlaams-Brabant is de N-VA de overtuigende winnaar, zowel in Halle-Vilvoorde als in Leuven. Met nog slechts enkele bureaus te tellen zit de N-VA in Halle-Vilvoorde aan 24,2 procent, in Leuven zelfs aan 26,7. CD&V is telkens een verre tweede, en krijgt minder dan 20 procent van de stemmen.

    In het kiesarrondissement Leuven zaten enkele nationale zwaargewichten. Theo Francken (N-VA) behaalt er 47.795 voorkeurstemmen, Koen Geens (CD&V) 13.470, Gwendolyn Rutten (Open VLD) 11.716.