Lijst Van Quickenborne dubbel zo groot als CD&V

De formule van burgemeester Vincent Van Quickenborne slaat stevig aan in Kortrijk. Zijn lijst is dubbel zo groot als CD&V. 'Dit is een historische overwinning.'

vhn, km

‘We zouden graag even groot blijven als in 2012’, verklaarde CD&V-lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker in de aanloop naar de verkiezingen van vandaag. Toen haalden de christendemocraten onder leiding van Stefaan De Clerck 33 procent, maar werden ze door de stadscoalitie van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) buitenspel gezet.

Al snel werd vanmiddag duidelijk dat CD&V die ambitie mocht opbergen: de christendemocraten verliezen 16,2 procent en eindigen op 16,8 procent van de stemmen. 'De mensen zijn wat verslagen. We hebben zes moeilijke jaren achter de rug. We hebben een jaar geleden besloten om met CD&V 4.0 een nieuwe partij te maken, maar misschien was dat te laat om de kiezer nog te overtuigen van hetgeen we in onze mars hadden', aldus een teleurgestelde Vanhoenacker.

De Kortrijkzanen lijken het beleid van Van Quickenborne dus te hebben gesmaakt. Zijn lijst ‘Team Burgemeester’ eindigt op 31.3 procent van de stemmen. Daarmee zijn ze ongeveer dubbel zo groot als CD&V 4.0.

Een zeer enthousiaste lijsttrekker liet even zijn beste danspassen zien vooraleer hij achter de micro plaatsnam. 'Dit is een historische overwinning', zei hij. 'In 150 jaar deed geen enkele partij het ooit zo goed als Team Burgemeester. We zijn de grootste partij van Kortrijk. Van de Grote Markt tot in Heule, de Kortrijkzanen steunen ons massaal. We hebben altijd een positieve campagne gevoerd, niemand heeft ooit een negatief woord over de andere partijen gezegd.'

Van Quickenborne gaat ervan uit dat hij de komende zes jaar opnieuw burgemeester wordt. 'Voor coalities is het nu nog te vroeg, laat ons vanavond eerst vieren en een pint drinken. Daarna zien we wel.'

De SP.A trappelt ter plaatse met 14,4 procent (14,3 procent in 2012), de N-VA verliest 5 procent: van 16,3 naar 11,2 procent. Niettemin levert het Van Quickenborne een meerderheid op die ruimer zou zijn dan na de verkiezingen van 2012.

Groen gaat licht vooruit naar 10 procent, maar opvallend is ook de stijging van Vlaams Belang: die partij verdubbelt bijna in grootte.