Direct naar artikelinhoud
Update

Zo werden de kaarten geschud in de provincies

De resultaten van de provincies worden weleens gezien als een belangrijke graadmeter voor de regionale/nationale verkiezingen. Het geeft ook een beeld van de strijd tussen CD&V en N-VA om de titel van grootste volkspartij van Vlaanderen.

In die strijd om de volkspartij van Vlaanderen te zijn wint CD&V in West-Vlaanderen en Limburg. In West-Vlaanderen komt CD&V uit op 25,8 procent. Dat is bijna 6 procent meer dan N-VA (19,5 procent). De andere partijen schommelen daar allemaal tussen de 13 en 14 procent.

In Limburg is CD&V met 25,2 procent de grootste. Ook daar is N-VA de tweede partij met 21,5 procent. Sp.a wordt de derde partij met 15,4 procent. Die partij kwam in 2012 nog samen op met Groen. Toen haalde dat kartel 20,1 procent. Groen haalt nu apart 8,5 procent. Open Vld was in 2012 de vierde partij en dat blijft ook zo. De liberalen verliezen alleen lichtjes terrein van 14,1 procent naar 12,7 procent. Vlaams Belang tot slot gaat van 9,1 procent naar 12,3 procent.

In het centrum van het land is het beeld omgekeerd, want daar neemt N-VA die rol van volkspartij over. In de Antwerpse provincieraad blijft N-VA veruit de grootste fractie, ondanks licht verlies. De Vlaams-nationalisten halen 32,8%, tegenover 35,9% zes jaar geleden. CD&V verliest bijna anderhalf procentpunt, maar blijft de tweede partij (15,8%). Sp.a, de derde coalitiepartner valt terug van 12,8% naar 8%. Winst is er duidelijk voor Groen en Vlaams Belang die met ruim 14% respectievelijk de derde en vierde partij van de provincie worden. Groen haalt globaal een iets hogere score, maar Vlaams Belang krijgt door de uitslag en zetelverdeling in het provinciedistrict Turnhout één zetel meer. Open Vld blijft met ruim 9% status quo. PVDA wint wat en behoudt met 4,5% een zetel in de provincieraad.

In de provincie Vlaams-Brabant blijft N-VA de grootste partij. De partij zakt lichtjes van 25,8 procent in 2012 naar 25,3 procent. CD&V was en blijft de tweede grootste in Vlaams-Brabant. De partij zakt ook licht van 19,5 procent naar 17,6 procent. De Open Vld blijft de derde partij. De Vlaamse liberalen zakken licht van 16,8 procent naar 15,4 procent. Groen springt dan weer over sp.a en wordt de vierde partij in Vlaams-Brabant. De socialisten komen uit op 15,1 procent, een winst van meer dan 5 procentpunten tegenover 2012. Sp.a zakt dan weer van 12,1 procent naar 9 procent.

In de provincie Oost-Vlaanderen blijft N-VA met 21,4 procent de grootste partij, al zakt de partij wel 4,6 procentpunt tegenover 2012. Open Vld wordt met 18,3 procent nipt de tweede partij. De liberalen springen daarmee net over CD&V die eindigen op 18,1 procent, een verlies van 1,7 procentpunt tegenover 2012. Vlaams Belang wordt de vierde partij in Oost-Vlaanderen met 14,3 procent, een stijging met 5 procent tegenover 2012. Ook Groen doet het duidelijk beter dan in 2012. De Vlaamse groenen gaan van 9 procent naar 13,9 procent. Verlies is er voor de sp.a. De socialisten zakken van 12,7 procent naar 9,6 procent. Open VLD scoort in Oost-Vlaanderen in het arrondissement Gent nipt beter dan N-VA, meteen ook het enige arrondissement dat niet geel of oranje kleurt.

'Geen federale meerderheid'

Wie de uitslag van de provincieraadsverkiezingen extrapoleert naar de federale en Vlaamse verkiezingen van volgend jaar, ziet dat de huidige coalitie op federaal niveau geen meerderheid meer haalt. De Vlaamse coalitie daarentegen kan er wel een vervolg aan breien. Dat melden academici Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens van het onderzoeksinstituut Vives (KU Leuven).

N-VA zou respectievelijk negen en elf zetels zou verliezen in Kamer en Vlaams parlement. Vlaams Belang daarentegen wint respectievelijk zeven en elf zetels in beide parlementen. Groen zou er zes en acht zetels bij krijgen in Kamer en Vlaams parlement. In Franstalig België maken Ecolo en PVDA een grote sprong vooruit. PS gaat fors achteruit terwijl het cdH en MR lichter verliezen. Een en ander maakt dat een voortzetting van de regering-Michel niet langer mogelijk zou zijn. De coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open Vld zou slechts 73 van de 150 zetels halen. In het Vlaams parlement daarentegen haalt de Zweedse coalitie 73 van de 124 zetels en is een voortzetting wel mogelijk. Andere constellaties zonder N-VA leveren geen werkbare meerderheid.

Het gaat om een theoretische benadering. Voor de verkiezingen van volgend jaar zal de campagne een andere dynamiek kennen, met bijvoorbeeld kopstukken die over een volledige provincie kunnen worden uitgespeeld.

'Geen federale meerderheid'
Beeld rv