Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Tommelein eist burgemeesterssjerp op in Oostende: "Oostende heeft een nieuwe burgemeester gekozen"

Een tevreden Bart Tommelein.Beeld BELGA

In Oostende eist Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein de burgemeesterssjerp op van sp.a'er Johan Vande Lanotte (Stadslijst). "Het is duidelijk dat Oostende blauw heeft gekozen", zegt hij aan VTM Nieuws.

en

"Het is de kiezer die beslist en de kiezer hééft beslist." Dat zegt Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein in Oostende bij VTM. "Het is duidelijk: Oostende heeft voor een nieuwe burgemeester gekozen."

Toch is het sp.a'er Johan Vande Lanotte die met zijn Stadslijst 22,8 procent haalt en dus de verkiezing wint. Open Vld komt op de tweede plaats met 19,8 procent, maar Vlaams minister Bart Tommelein wint wel in aantal voorkeursstemmen.

Bouw hier zelf de coalitie: 

"Als Vande Lanotte vindt dat hij een zeer goed resultaat heeft gehaald, dan heeft hij het mis", vindt Tommelein daarom. Het komt volgens hem dan ook aan de liberalen toe om het initiatief te nemen. "Er zijn verschillende mogelijkheden voor een coalitie. We kunnen met Groen praten en met N-VA."

Tommelein krijgt de steun van Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. "Wij zijn bij de winnaars en de kiezer wil hier vernieuwing. Wij gaan alles doen voor paars-groen met Bart Tommelein als burgemeester", klonk het op Focus WTV. De Vriendt pleit dan wel voor een paars-groene coalitie, Tommelein wil liever samenwerken met N-VA en Groen.

Twitter bericht wordt geladen...

Sportief

Huidig burgemeester Johan Vande Lanotte laat op een speech duidelijk blijken dat hij de stad verder wil besturen. “De eerste vaststelling, wat men ook zegt, de Stadslijst (met hem als burgemeester, nvdr) blijft de grootste partij in Oostende. We moeten ook sportief zijn. We zien ook dat Open Vld en Groen het goed gedaan hebben, en ik feliciteer ze graag."

Vande Lanotte feliciteert Tommelein met zijn resultaat. "De kaarten voor een progressieve meerderheid liggen nu voor het grijpen. De enige om dit tegen te gaan is een monstercoalitie met vier. We zullen alles aan doen om dit tegen te gaan. We zullen het hoofd koel moeten houden. De kaarten liggen niet makkelijk. We zullen er alles aan doen om een progressieve coalitie te vormen die naar de toekomst kijkt. We willen geen monstercoalitie die tegen is.”

'De enige om een progressieve meerderheid tegen te gaan is een monstercoalitie met vier'
Johan Vande Lanotte (Stadslijst)

Nog in de kuststad haalt sp.a-voorzitter John Crombez 2.416 voorkeurstemmen, net iets minder dan Wouter De Vriendt.

Twitter bericht wordt geladen...