Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

"Er zijn veel coalities mogelijk in Antwerpen, maar geen enkele zonder de N-VA"

Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld BELGA

Met alle stemmen geteld eindigt de N-VA van burgemeester Bart De Wever op 35,3 procent. Groen is de tweede partij met 18,1 procent. De CD&V van Kris Peeters haalt 6,9 procent en moet zijn ambitie om burgemeester te worden opbergen.

"Wij zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad", reageert De Wever op de uitslag in Antwerpen. "We hadden vorige keer een ongelofelijke score van 23 zetels. We hebben vandaag opnieuw 23 zetels. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA."

Toch verliest N-VA licht: de partij moet 1,8 procent prijsgeven in vergelijking met de verkiezingen van 2012. Open Vld houdt stand met 5,7 procent. Vlaams Belang haalt 10,6 procent, sp.a met Jinnih Beels haalt 11,6 procent. De PVDA van Peter Mertens haalt 8,9 procent.

Coalitie

De bestaande coalitie van N-VA-burgemeester Bart De Wever met Open Vld en CD&V behoudt een (nipte) meerderheid in de gemeenteraad. Ze behaalde 28 van de 55 gemeenteraadszetels. Dat zijn er twee minder dan de voorbije legislatuur. CD&V moet het stellen met drie zitjes, Open Vld met twee.

Hoewel Groen eerder al de deur dichtdeed voor een coalitie met N-VA en De Wever het liefts met de huidige zweedse coalitie zou verder besturen, heeft hij ook aangegeven dat de gesprekken vanaf morgen met alle andere partijen zouden gevoerd worden, behalve extreemlinks en extreemrechts. "Ik ga hen (Groen) vanaf morgen uitnodigen", aldus De Wever. 

Bart De Wever (N-VA).Beeld Eric de Mildt

Peeters: geen burgemeester, wel in coalitie

Kris Peeters (CD&V) liet tijdens een toespraak voor zijn achterban al verstaan dat hij deel wil uitmaken van een nieuwe coalitie. Het burgemeesterschap zit er met dit resultaat niet meer in, gaf hij toe, maar met 7 procent "kunnen we wel deel uitmaken van een coalitie".

Van Besien: "Grootste stijger"

Wouter Van Besien (Groen) reageert tevreden op het verkiezingsresultaat: "Wat een prachtige dag. Bijna 1 op de 5 Antwerpenaren stemt vandaag Groen, dat is meer dan een verdubbeling. We zijn de grootste stijger en gaan meer dan tien procent vooruit in de stad Antwerpen. We kunnen met recht en rede spreken van een Antwerpse groene zondag."

"Wij zijn bereid om mee verantwoordelijkheid op te nemen", aldus nog Van Besien. "Maar we zijn geen kandidaat om samen met N-VA een coalitie te vormen."