Direct naar artikelinhoud
Brugge

CD&V'er Dirk De fauw wordt nieuwe burgemeester van Brugge

Dirk De fauw.Beeld BELGA

In Brugge stelde Dirk De fauw (CD&V) zopas een nieuwe driepartijencoalitie voor, met hemzelf als burgemeester. Daarmee onttroont hij Renaat Landuyt, wiens sp.a wel in de coalitie blijft samen met Open Vld.

De fauw: “We bereikten een akkoord over een nieuwe coalitie in goede verstandhouding met sp.a en Open Vld. De CD&V zal naast de burgemeesterssjerp vier schepenen hebben, de sp.a krijgt de voorzitter van het bijzonder comité sociale zaken (vroegere OCMW) en twee schepenen. Ook Open Vld krijgt twee schepenen.”

Landuyt gaf nog niet geen duidelijkheid over zijn persoonlijke politieke toekomst. De sp.a verloor ruim 7 procent en strandde er op net geen 20 procent en is voortaan maar de tweede partij van de stad. Voor Landuyt betekent deze uitslag mogelijk het einde van zijn carrière in de politiek. Eerder liet hij immers optekenen dat hij zou stoppen als hij één stem minder dan in 2012 zou halen.

Toekomstig burgemeester De fauw pakte een stevige winst van ruim 5 procent en zijn CD&V-afdeling mag zich met bijna 32 procent de grootste partij van Brugge noemen. Open Vld Plus van Mercedes Van Volcem steeg ruim twee procent. De N-VA van Pol Van Den Driessche wordt opnieuw tot de oppositiebanken veroordeeld, met een teleurstellend resultaat voor de vroegere journalist. Ze verloor ruim 8 procent en strandt op ongeveer elf procent.