VIDEO. Gouverneur Reynders: “Limburg gaat erop achteruit zonder provinciebestuur”

CD&V en N-VA zijn afgetekend één en twee in de Limburgse provincieraad. Beide partijen hebben samen een meerderheid, maar ook een klassieke tripartite is niet uitgesloten, aangezien N-VA de provincie Limburg wil afbouwen. “Ik denk dat Limburg erop achteruitgaat wanneer we geen provinciebestuur meer zouden hebben”, zegt gouverneur Herman Reynders (sp.a)

belga

Een samenwerking tussen CD&V en N-VA - aangevuld met een derde partij - behoort volgens gouverneur Herman Reynders (sp.a) tot de mogelijkheden. “Ik denk dat het nog te vroeg is om over eventuele coalities te spreken. Dat moet je vooral aan andere mensen vragen”, reageert Reynders. “Maar het is belangrijk op alle niveaus - zowel in de gemeente als in de provincie - goede mensen te krijgen die met elkaar willen samenwerken, welke partijen dat ook zijn. Als dat klikt en men kan goede akkoorden maken over een te volgen programma, dan gaat dat wel. Er zijn genoeg goede voorbeelden.”

Vooral N-VA wil de provincies afbouwen, maar niet alle partijen kunnen zich daarin vinden. “Ik kan alleen maar spreken voor de provincie Limburg op basis van mijn ervaringen hier. Ik weet - en men kan dat aantonen - dat het provinciebestuur de voorbije 150 jaar een belangrijke rol gespeeld heeft op heel veel vlakken”, stelt Reynders. “En ik denk dat Limburg erop achteruitgaat wanneer we geen provinciebestuur meer zouden hebben. Het is aan de politiek om daarover te oordelen. Dat zal pas volgend jaar na de Vlaamse verkiezingen gebeuren en ik zal me aanpassen aan wat er ook beslist wordt.”

Volgens de gouverneur liggen er heel wat uitdagingen op de plank voor het volgende provinciebestuur. “We wonen hier in een van de beste regio’s van de wereld en dat vergeten we tijdens zo een campagne wel eens. Er zijn wel uitdagingen zoals armoede, de kost van het wonen, mobiliteit, integratie en het onderwijs. En we moeten die uitdagingen samen aanpakken. Het provinciebestuur moet hierin een coördinerende rol spelen met de bevoegdheden die het nog heeft. De provincie moet samen met de gemeentebesturen en de Vlaamse overheid deze problemen aanpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer