Tienen: CD&V met acht zetels grootste van zeven partijen in gemeenteraad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het CD&V van burgemeester Katrien Partyka is in Tienen de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad. Met 21,7 procent van de stemmen is de partij goed voor 8 zetels op een totaal van 31. In de Tiense gemeenteraad zullen de komende 6 jaar zeven partijen zetelen. Naast CD&V zijn dat N-VA, sp.a (beide 5 zetels), Open Vld, Tienen Vooruit! (beide 4 zetels), Groen (3) en Vlaams Belang (2). De aftredende coalitie van CD&V, N-VA, Open Vld en Groen zou goed zijn voor een meerderheid van 20 zetels op 31. Sp.a was in 2012 nog de grootste partij met 11 zetels, maar moet daarvan nu dus meer dan de helft inleveren.

GRIMBERGEN

Vernieuwing, Open Vld en N-VA hebben een princiepsakkoord gesloten over de vorming van een nieuwe coalitie in Grimbergen. In de nieuwe gemeenteraad heeft Vernieuwing 8 zetels (+2), Open Vld 6 (status quo) en N-VA 4 (-1), wat een totaal oplevert van 18 zetels op 33. Over de invulling van de mandaten, zoals wie wordt burgemeester, is er volgens Philip Roosen (N-VA) nog geen beslissing genomen.

Vernieuwing was met een winst van 4,9 procent tot 21,9 procent de grote winnaar van de verkiezingen. De lijst Vernieuwing wordt getrokken door Bart Laeremans, die van 1995 tot 2014 eerst in de Kamer en daarna in de senaat zetelde voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang, een partij die hij in 2015 verliet. Grimbergen wordt momenteel nog bestuurd door een meerderheid van CD&V, Open Vld en Groen.

In een gezamenlijke mededeling stellen Vernieuwing, Open Vld en N-VA "dat de kiezer een duidelijke keuze maakte en deze nieuwe coalitie mogelijk maakte". De drie partijen beloven "een totaal ander beleid" dat zal leiden tot "een beter Grimbergen". In de maand november zal het beleidsprogramma en andere beslissingen bekend gemaakt worden.

LEUVEN: "KANTELING NAAR LINKS"

Met 4,6 procent van de stemmen haalde PVDA in Leuven binnen wat het grote streefdoel was: inbreken in de gemeenteraad. "Leuven kantelt naar links", stelde lijsttrekster Line De Witte.

Eén zetel volstond voor PVDA voor grote euforie. "Ons verhaal slaat aan. Meer dan 2.500 Leuvenaars hebben gekozen voor een stad op mensenmaat. Waar betaalbaar wonen een recht is voor iedereen en strijd tegen armoede primeert. Wij hebben die thema's op de kaart gezet en zullen dat de komende jaren blijven doen", zei De Witte.

Een jaar geleden begon de partij de campagne met een grote bevraging waarin ze met 2.100 Leuvenaars het gesprek aanging over wat zij willen veranderen in hun stad. "Met honderden leden en medewerkers zijn we de voorbije maanden de wijken introkken. Onze kracht lag vooral in het werk onder de radar."

"Wij willen de stad veroveren op de grote projectonwikkelaars die Leuven volbouwen met luxewoningen en op de energiemultinationals die niet investeren in groene energie."

bron: Belga