Steven Vandeput wordt burgemeester van Hasselt: “En geen minister van Defensie meer”

Steven Vandeput (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. Zondagavond om 22 uur sloot hij daarover een bestuursakkoord met Roodgroen+ en Open Vld. De CD&V van uittredend burgemeester Nadja Vananroye vliegt in de oppositie. N-VA (12), Roodgroen+ (11) en Open Vld (4) hebben een ruime meerderheid van 27 op 41 zetels. Over de verdeling van de mandaten volgt mogelijk straks meer nieuws.

yl, thja, fivr, belga

Onder nationale persbelangstelling kwam de kersverse burgemeester van Hasselt aan aan de TVL-studio’s: “De Hasselaar blijkt niet tevreden, en dat gaan we snel veranderen”. Vandeput zal binnenkort met zijn partij bespreken wanneer hij zijn ambt als federaal minister van Defensie en Ambtenarenzaken neerlegt. “Ik ga me zes jaar honderd procent op Hasselt storten.”

Marc Schepers, lijsttrekker bij Roodgroen+, is ook tevreden. “Het valt goed mee”, lachtte hij breed. “Je moet weten dat we de eerste keer geconfronteerd worden met de PVDA.”

“Het waren best wel slopende uren en moeilijke onderhandelingen maar uiteindelijk is er een coalitie tot stand gekomen waarbij de grootste partij van Hasselt, de N-VA, de burgemeester zal leveren”, treedt zijn partijgenoot Rob Beenders hem bij. “Wij hebben verschillende onderhandelingen gevoerd deze namiddag en het kon ook een hele andere coalitie geweest zijn, maar op een bepaald moment vallen de dominostenen en dan kan je overleggen”, zegt hij. “Wij hebben ons toekomstplan op tafel gelegd en hebben een overeenkomst kunnen vinden met deze partijen. Zo zullen bevoegdheden als ruimtelijke ordening en mobiliteit naar ons komen, wat toch wel betekent dat we de pauzeknop kunnen induwen op het vlak van ruimtelijke ordening en bouwprojecten. En we denken dat we een inhoudelijk sterk project kunnen realiseren met deze coalitiepartner de volgende zes jaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer