Zij zijn al zeker van de burgemeesterssjerp

Bart Somers (Mechelen), Bart De Wever (Antwerpen)en Dirk De fauw (Brugge).© rr

De kaarten zijn verdeeld. In veel steden en gemeenten zijn de coalities al beklonken en de burgemeesters bekend. Op andere plaatsen is het nog een kwestie van enkele dagen onderhandelen. Dit is een voorlopig overzicht van de nieuwe burgemeesters of de burgemeesters die hun sjerp mogen behouden.

red

Vlaams-Brabant

In Vilvoorde mag Hans Bonte (SP.A) zeker zijn van nog zes jaar burgemeesterschap.

Ook in Zoutleeuw is de burgemeester bekend. De CD&V van Boudewijn Herbots heeft een volstrekte meerderheid behaald, zodat Herbots de burgemeesterssjerp kan omgorden.

Peter Reekmans is zeker van een tweede ambtstermijn in Glabbeek. Zijn Dorpspartij boekt 25 procent winst.

In Steenokkerzeel verdubbelt de lijst KLAVER-N-VA van burgemeester Kurt Ryon het aantal zetels.

In Diest wordt VLD'er Christophe De Graef van Open Diest burgemeester. Hij gaat samen met DDS (CD&V) in zee.

Tim Vandenput kan burgemeester blijven van de Vlaams-Brabantse gemeente Hoeilaart. Met zijn partij Open VLD haalde lijsttrekker Vandenput opnieuw de meerderheid van de zetels in de gemeenteraad.

In Bierbeek blijft uittredend burgemeester Johan Vanhulst (CD&V) ook de komende zes jaar aan het bewind.

De N-VA van staatssecretaris Theo Francken is in Lubbeek veruit de grootste partij. Francken blijft in de federale regering en houdt het in Lubbeek bij een functie als titelvoerend burgemeester.

Een familie-onderonsje in Geetbets: daar is zowel Jo Roggen als Nadia Najem verkozen voor Open VLD. Roggen wordt burgemeester, Najem tweede schepen. Opvallend: het tweetal is een koppel.

In Liedekerke hebben CD&V en de SP.A beslist om de bestaande coalitie voort te zetten. CD&V-lijsttrekker Steven Van Linthout wordt burgemeester.

In Holsbeek blijft Hans Eyssen (CD&V) aan het roer staan.

Niet Maggie De Block maar Maarten Mast (Lijst1785) wordt de nieuwe burgemeester van Merchtem. Hij volgt Eddie De Block, de broer van Maggie, op.

De CD&V-ers Adri Daniëls (de eerste twee jaar) en Bart Clerckx (de resterende vier jaar) worden burgemeester van Oud-Heverlee.

In Gooik wint CD&V nog eens drie zetels. Michel Doomst blijft burgemeester.

In Herne verliest burgemeester Kris Poelaert een zetel, maar blijft op post.

In Pepingen haalt LVB van oud-burgemeester Eddy Timmermans de volstrekte meerderheid. Hij wordt burgemeester.

In Herent wordt de huidige coalitie tussen de N-VA, CD&V en de SP.A voortgezet met Astrid Pollers (N-VA) als burgemeester.

In Tienen blijft Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V) burgemeester van de coalitie met CD&V, N-VA, Open VLD en Groen.

Conny Moons (LWD) volgt Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) op als burgemeester van Londerzeel. De N-VA belandt in de oppositie door een coalitie van LWD, CD&V en Groen.

Gino Debroux (L'anders) wordt de nieuwe burgemeester van Landen. Hij gaat een coalitie leiden met CD&V.

Oost-Vlaanderen

In Kaprijke, dat maar twee lijsten heeft, verliest huidig burgemeester Filip Gijssels de verkiezingen. Pieter Claeys wordt de nieuwe burgemeester.

In het Oost-Vlaamse Kluisbergen blijft Philippe Willequet van de lijnst Gemeentebelangen burgemeester.

In Aalter haalt de CD&V-N-VA-lijst van Pieter De Crem een volstrekte meerderheid. De CD&V-staatssecretaris lijkt daarmee burgemeester te worden van de nieuwe fusiegemeente Aalter, een samensmelting van het vroegere Aalter met Knesselare. De Crem kondigde al aan dat hij de federale regering verlaat als hij de verkiezingen zou winnen. Hij is nu titelvoerend burgemeester in Aalter, maar zou de burgemeestersfunctie effectief opnemen.

De Open VLD van Guido De Padt verliest licht in Geraardsbergen, maar De Padt gaat toch door als burgemeester.

In Beveren blijft de CD&V van burgemeester Marc Van De Vijver de grootste partij.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) heeft een duidelijk mandaat gekregen van de Aalstenaars. Samen met Vlaams Belang is de N-VA de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de Ajuinenstad. D’Haese is bereid met iedereen te praten, maar besturen zal alleen gebeuren met een constructieve coalitiepartner. Zelf blijft hij burgemeester.

In Lokeren is de coalitie al beklonken. Filip Anthuenis van Open VLD gaat voor een vierde ambtstermijn als burgemeester.

CD&V is de grote verliezer in Dendermonde maar de partij blijft wel de grootste. Ze gaat in zee met N-VA, Piet Buyse blijft burgemeester.

West-Vlaanderen

In Brugge wordt CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw burgemeester in een coalitie met CD&V, SP.A en Open VLD-Plus. Dat hebben de lijsttrekkers van die drie partijen aangekondigd.

In Knokke-Heist mag Leopold Lippens er nog eens zes jaar bij doen van de kiezer. Lippens is al sinds 1979 burgemeester. Hij doet nog beter dan zes jaar geleden en zet een monsterscore van meer dan 70 procent neer.

In Mesen blijft de liberaal Sandy Evrard burgemeester. Hij is al zestien jaar burgemeester van de kleinste stad van het land.

In Middelkerke wordt Jean-Marie Dedecker burgemeester. Zijn partij LDD haalt 44,3 procent van de stemmen. Dat is een volstrekte meerderheid.

Aardverschuiving in Blankenberge: Daphné Dumery (N-VA) bevestigt dat haar partij een tripartite vormt met de SP.A en CD&V en zo samen een meerderheid van 16 zetels vormt. Een verrassing, want in kuststad Blankenberge blijft Open VLD de grootste (27.2 procent).

Ook in Ieper is er een tegencoalitie, maar dan tegen CD&V: Emmily Talpe van Open Ieper (liberaal) wordt de nieuwe burgemeester.

Zittend burgemeester Francis Benoit (CD&V) blijft aan de macht in Kuurne.

In Harelbeke krijgt de SP.A-Groen van burgemeester Alain Top de steun van de kiezer. De burgemeester blijft op post.

Lode Morlion blijft burgemeester van Lo-Reninge.

Burgemeester Jan Seynhaeve en zijn CD&V blijven de grootste in Wevelgem.

Burgemeester Gerard Liefooghe van Alveringem volgt zichzelf op. Burgemeester Karl De Clerck blijft in het zadel in Oostrozebeke.

Vincent Van Quickenborne gaat ervan uit dat hij de komende zes jaar burgemeester van Kortrijk blijft.

Zittend burgemeester Youro Casier (SP.A) behaalt een klinkende overwinning. Zijn partij is de grootste in Wervik. SP.A en Open VLD-Groen-Positief Project vormen samen het nieuwe bestuur. Youro Casier wordt de eerste vier jaar burgemeester, Bert Verhaeghe volgt hem daarna op.

Antwerpen

Bart De Wever is in Antwerpen de gedoodverfde opvolger van zichzelf. Zijn partij de N-VA haalde meer dan 35 procent van de stemmen en is afgestekend de grootste in de Scheldestad. 'Er zijn vele coalities mogelijk in deze stad, maar geen zonder de N-VA', zei De Wever zondagavond.

In Mechelen is VLD-Groen-m+ is de grote winnaar. Op basis van voorlopige cijfers zou de lijst rond burgemeester Bart Somers een volstrekte meerderheid halen. Somers blijft er sowieso burgemeester.

In Zandhoven vergroot CD&V van burgemeester Luc Van Hove haar volstrekte meerderheid: 49,5 procent van de stemmen leveren 14 van de 23 zetels op.

In Ravels blijft CD&V alomtegenwoordig. Burgemeester blijft Walter Luyten.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA) haalt met zijn partij in het Antwerpse Edegem een monsterscore. Met 18 van 27 zetels kan de N-VA het bestuur zelfs solo voortzetten in Edegem.

In Brasschaat haalde de N-VA van lijsttrekker Jan Jambon een volstrekte meerderheid van 17 zetels.

Marleen Peeters (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Lille.

In Grobbendonk was de grote overwinnaar GiB aan zet. De partij van Martine Taelman, die burgemeester wordt, gaat in zee met de N-VA. Huidig burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) wordt volgend jaar opnieuw schepen.

In Hoogstraten wordt Marc Van Aperen burgemeester.

In Rijkevorsel mag Dorien Cuylaerts (N-VA) burgemeester blijven

Duffel krijgt een coalitie van de N-VA en CD&V. Sofie Joosen, lijsttrekker van de N-VA, wordt burgemeester.

Limburg

In het Limburgse Herstappe is Leon Lowet de komende zes jaar burgemeester. Gemeentebelangen haalt er de volstrekte meerderheid.

Weinig verschuivingen in Tongeren waar de eenheidslijst Open VLD-CD&V van burgemeester Patrick Dewael ruim de grootste blijft met bijna 41 procent van de stemmen.

In Leopoldsburg blijft de CD&V van burgemeester Wouter Beke de grootste partij van de stad met 31 procent.

Frank Smeets is nieuwe burgemeester van Pelt.

Burgemeester Raf Terwingen doorbreekt de geschiedenis in Maasmechelen en volgt zichzelf op als burgemeester.

Ook gewezen Vlaams minister Marino Keulen volgt zichzelf op, als burgemeester van Lanaken.

Liesbeth Vanderauwera blijft burgemeester in Bree.

Er is een akkoord in Wellen. De huidige coalitie tussen SP.A-Rob en CD&V wordt verdergezet. Els Robeyns blijft burgemeester.

Frieda Brepoels (N-VA) moet de sjerp in Bilzen doorgeven aan Bruno Steegen (Beter Bilzen).

CD&V haalt 18 zetels in Genk. Wim Dries blijft burgemeester.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt.

Thomas Vints (CD&V) wordt burgemeester van Beringen.

Huidig burgemeester van Meeuwen-Gruitrode Lode Ceyssens (CD&V) wordt de eerste burgemeester van Oudsbergen, de fusiegemeente van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Brussel

De lijsten Ecolo-Groen en PS-SP.A gaan in Elsene samen besturen. Christos Doulkeridis (Ecolo) wordt burgemeester.

De stad Brussel krijgt een nieuwe coalitie, van PS, Ecolo-Groen en burgerbeweging Change.Brussels, met Philippe Close (PS) als burgemeester.