Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

De Clercq claimt burgemeesterschap Gent

Mathias De Clercq aan het vieren terwijl de resultaten binnenlopen.Beeld BELGA

Mathias De Clercq (Open Vld) is de grote winnaar van de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij gaat fors vooruit en haalt haar beste resultaat ooit. Al blijft het de vraag of hij zijn zege kan verzilveren, aangezien het kartel sp.a-Groen de grootste blijft.

We love you Mathias, we do.” Uitzinnig van vreugde onthalen de Open Vld-leden Mathias De Clercq in de Oude Vismijn. Arm in arm met de rest van de liberale partijtop komt De Clercq de zaal binnen, terwijl door de boxen 'It's a beautiful day' knalt. De ontlading is enorm. In de broeierige zaal werd het geduld van de Open Vld-achterban danig op de proef gesteld.

De verkiezingsoverwinning hing al de hele dag in de lucht, maar De Clercq en de rest van de Gentse partijtop lieten zich niet zien tot de meerderheid van de stemmen geteld was.

Open Vld haalt historisch resultaat in Gent
Beeld Wouter Van Vooren

Dat Open Vld fors vooruit zou gaan, was al snel duidelijk. Al bij de prilste resultaten bleken de liberalen een pak beter te scoren dan in 2012. De strategie van De Clercq, die zijn hele campagne rond zijn persoon liet draaien, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De liberaal lijkt in zijn opzet geslaagd: een flink stuk van de stemmen van de afscheidnemende burgemeester Daniël Termont (sp.a) binnenhalen. 

Niks minder dan de sjerp

In zijn overwinningsspeech maakte De Clercq ook duidelijk dat hij met niets minder dan de sjerp genoegen zal nemen. Hij verwees naar de verkiezingen van 1976, waar zijn 'bompa', Willy De Clercq, een monsterscore haalde maar met lege handen achterbleef. “Dat zal niet opnieuw gebeuren. Dat onrecht zetten we recht. Gent krijgt voor het eerst in 60 jaar opnieuw een liberale burgemeester!”

Vraag blijft of hij die belofte kan waarmaken. Open Vld is dan wel de morele winnaar van deze verkiezingen en haalde haar beste score ooit in Gent, het kartel sp.a-Groen blijft ondanks verlies nog altijd de grootste formatie. Toen Karin Temmerman (sp.a) dat voor de VRT-camera's opmerkte, steeg vanuit de zaal gejoel op. "Er is hier maar één winnaar, en dat zijn wij", reageerde een oudere man, een opmerking die op veel instemming van de omstanders kon rekenen.

Niks minder dan de sjerp
Beeld Wouter Van Vooren

De oproep van N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt om een centrumrechtse coalitie te vormen, kreeg dan weer een oorverdovend applaus. Al is het nog niet duidelijk of zo'n coalitie rechtsom ook mathematisch mogelijk is. Maar die nuance viel in dovemansoren bij de euforische liberalen, die dansend de nacht ingaan.