Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

De groene golf is eerder een rimpeling

Voorzitter Meyrem Almaci: 'Deze uitslag overtreft alle verwachtingen.'Beeld rv

Een verdubbeling in Antwerpen, een groene golf in Brussel en veel plusjes in de rest van Vlaanderen. Maar de grote groene golf waarop de partij had gehoopt is uitgebleven, ook al omdat het kartel in Gent een serieuze tik kreeg.

Oproepen om dringend iets te doen aan de klimaatverandering, een onderzoek dat de vaak slechte luchtkwaliteit in kaart bracht, de vraag naar meer groene mobiliteit, peilingen die veel goeds voorspelden... Groen had niet meteen te klagen over de aandacht voor zijn thema's in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. 

"De groene golf rolt de komende jaren over Vlaanderen", had voorzitter Meyrem Almaci vol zelfvertrouwen aangekondigd. "Deze uitslag overtreft alle verwachtingen", speechte Almaci met nog meer zelfvertrouwen gisteravond. Ze noemde 14 oktober een historische dag voor Groen, een groene zondag. "De ommekeer is ingezet. Dit is een oorverdovend signaal voor een menselijker, eerlijker en gezondere politiek. En het is nog maar een begin."

Gejuich en gejoel 

Het opvallendste resultaat zet Groen in Antwerpen neer, waar de partij meer dan verdubbelt in stemmen en zetels. Met 18,4 procent en elf zetels is het nu met voorsprong de tweede partij van 't stad en de grootste partij op links. Ook Van Besien zet met net geen 9.500 voorkeurstemmen een goed resultaat neer. Maar ondanks alle gejuich en gejoel slaagde Groen er niet in de coalitie in Antwerpen te breken. Het blijft dus opnieuw zes jaar knarsetandend oppositie voeren tegen De Wever en co.

Nog moeilijker voor Groen is de prestatie in Gent, waar het kartel gisteravond op meer dan 10 procent verlies stond. Het verlies was ingecalculeerd, maar toch zal dit aankomen. Hoe de Groen-kandidaten het op die lijst gedaan hebben is nog onduidelijk, maar het resultaat zal nog druk bestudeerd worden. Heeft de lamentabele toestand van enkele sociale woningen en een pijnlijk interview van Elke Decruyenaere op het eind nog veel stemmen gekost? Had Groen zich eerder moeten losweken van sp.a, dat besmet was door onder meer het Optima-schandaal? Als een centrumrechtse coalitie met Open Vld'er Mathias De Clercq als burgemeester toch mogelijk zou blijken, wacht ook hier de oppositie. 

'De ommekeer is ingezet. Dit is een oorverdovend signaal voor een menselijker, eerlijker en gezondere politiek. En het is nog maar een begin'
Meyrem Almaci

Groei VB groter

Het resultaat in de twee grootste Vlaamse steden doet politoloog Carl Devos dan ook besluiten dat Groen best niet te hoog van de toren blaast. Een puik resultaat, dat wel, maar het is niet de grootse overwinning waar men op gehoopt had. "Dit een groene zondag noemen is aanmatigend. Op sommige plaatsen is het resultaat minder dan verwacht en met zulke uitspraken wil men dat alleen maar maskeren. Dit is daarom eerder een groene rimpeling. Kijk ook maar naar de prestaties van het Vlaams Belang. Hun groei is eigenlijk groter."

Het neemt niet weg dat Groen het in het gros van Vlaanderen wel prima heeft gedaan en vaak mee in de coalitie komt. In Mechelen haalt de stadslijst Vld-Groen-M+ van burgemeester Bart Somers 25 van de 43 zetels en kan Groen dus mee blijven besturen. In Leuven groeit de partij met 3,8 procentpunt tot 19,7 procent. Groen zal er samen met sp.a en CD&V de stad besturen.

Ook in verschillende andere centrumsteden doet de partij het goed. In Brugge pakte de gok met de piepjonge Raf Reuse goed uit en stijgt de partij twee procentpunt. Ook in andere steden als Kortrijk, Oostende en Aalter zet Groen soortgelijke resultaten neer. In Aalst, een van de centrumsteden met de slechtste luchtkwaliteit, klimt Groen van 5,9 naar 9,4 procent. 

'Dit een groene zondag noemen is aanmatigend. Op sommige plaatsen is het resultaat minder dan verwacht en met zulke uitspraken wil men dat alleen maar maskeren'
Politoloog Carl Devos (UGent)

Mooie winstcijfers

Maar het is niet alleen in de centrumsteden dat Groen het goed doet. Ook in vele wat kleinere steden en gemeenten haalt Groen mooie winstcijfers. In het Oudenaarde van Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman verdubbelt de partij haar score tot ongeveer 20 procent. In Horebeke, waar Petra De Sutter en Groen voor het eerst opkwamen, haalt de partij 21,7 procent. Ook in plaatsen als Lille en Oud-Heverlee klimt Groen boven de 20 procent, terwijl Jos Stassen in Kruibeke burgemeester kan blijven. Zijn Samen voor Kruibeke wint meer dan 10 procentpunt en haalt 34,4 procent.

Waar je wel van een groene golf kan spreken is in Brussel. Groen haalde in Brussel zelf samen met Ecolo 16,9 procent van de stemmen (+4,5 procent). In andere Brusselse gemeenten als Elsene, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node stijgen de groene partijen ook telkens tussen de 5 en 10 procentpunt. 

Of die groei in Vlaanderen zich ook zal vertalen in meer macht en dus deelnames aan coalities, is nog koffiedik kijken. Volgens Almaci haalt Groen al zeker 50 procent meer gemeenteraadsleden dan in 2012.