Direct naar artikelinhoud
Staatsgreep Turkije

Doodstraf in Turkije? EU herinnert Erdogan aan verplichting

De Turkse president Erdogan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Als ondertekenaar van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en als lid van de Raad van Europa, heeft Turkije zich er echter toe verbonden dat niet te doen. Vandaag herinnerde de Europese Unie hem daar aan.

In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen voltrokken. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek, om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie. Nu wil de Turkse President Erdogan de doodstraf weer invoeren, na de mislukte militaire coup. 

Geen enkel land kan een EU-lidstaat worden als het de doodstraf invoert
Federica Mogherini, vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken (EU)

Erdogan sprak gisteren voor zijn huis in Istanboel tegen aanhangers die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. "Wij kunnen deze eis niet negeren", zei hij. Hij riep zijn aanhangers ook op straten en pleinen zeker nog tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet geheel geweken is.

Een reactie van de Europese Unie op de uitspraak van Erdogan bleef niet lang uit. "Turkije is een belangrijk lid van de Raad van Europa en is gebonden door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat heel duidelijk is over de doodstraf", zegt Federica Mogherini, de vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU. Ze gaf daarbij een duidelijke waarschuwing aan de voornemens van Turkije om lid van de EU te worden: "Geen enkel land kan een EU-lidstaat worden als het de doodstraf invoert."