Close vormt nieuwe meerderheid met Ecolo-Groen en Change.Brussels

Philippe Close (PS) volgt zichzelf op als burgemeester © amg

De stad Brussel krijgt een nieuwe coalitie, van de PS, Ecolo-Groen en burgerbeweging Change.Brussels, zonder de verliezende liberalen.

mju, dgs

Samen hebben de drie partijen 27 van de 49 zetels. De PS van uittredend burgemeester Philippe Close bleef dicht bij zijn score van 2012, ondanks de schandalen rond onder meer Samusocial. De partij verloor slechts één zetel (17). Ecolo-Groen won twee zetels (9).

Om de meerderheid net iets meer ademruimte te geven, stapt ook voormalig SP.A-schepen Ans Persoons in de coalitie. De frontvrouw van burgerbeweging Change.Brussels stapte destijds op als schepen na het Samusocial-schandaal.

In een persbericht luidt het dat ze samen een progressieve coalitie vormen die wil blijven inzetten op een nabijheidspolitiek, 'zodat iedereen op wandelafstand van zijn woning toegang heeft tot scholen, sport- en cultuurcentra, nabijheidspolitie, groene ruimten, woningen en handel'.

Gemeentelijk burgerinitiatief

Het nieuwe stadsbestuur wil ook blijven inzetten op een leefbare stad en gezonde lucht. 'Dit impliceert investeringen in fiets- en voetgangersinfrastructuur en een vermindering van de autodruk'. Er zullen ook extra agenten, stewards, gemeenschapswachters (dag en nacht) en straathoekwerkers worden aangeworven. Het bestuur wil verder investeren in sociale en publieke woningen. Het OCMW moet snel en structureel meewerken aan het daklozenbeleid. Om de burger meer inspraak te geven komen er 'burgerraden' (per loting) en gemengde commissies. 'We creëren een nieuw beleidsinstrument: het gemeentelijk burgerinitiatief.'

De liberalen gaan er meer dan 4 procent op achteruit en strandden op nog geen 14 procent. Met Alain Courtois (MR) en Els Ampe (Open VLD) heeft Close al bij al goed kunnen besturen, de vrijzinnige as was vóór de verkiezingen nog zijn voorkeursgesprekspartner.