maandag 15 oktober 2018 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Beke trekt met echtgenote en dochter naar de stembus in Leopoldsburg. BELGA

CD&V kaapt veel coalities en burgemeesters

HasseltCD&V mag zich tot winnaar van de lokale verkiezingen in Limburg uitroepen. De partij levert voorlopig al 18 burgemeesters. Opvallend: uitgezonderd Hasselt, Genk, Alken en Diepenbeek gaat N-VA er in heel wat gemeenten op achteruit en haalt ze slechts drie sjerpen binnen.

De nieuwe burgemeester van Hasselt viert met zijn echtgenote. N-VA kon in Hasselt haar score verzilveren met een coalitieakkoord met Roodgroen+ en Open Vld, en de sjerp voor Steven Vandeput. BELGA

Stemmenkampioen Steven Vandeput wordt nieuwe burgemeester

HasseltMet 8.704 naamstemmen is Steven Vandeput de absolute stemmenkampioen. N-VA gaat met 3,2% één zetel vooruit. De partij kon deze score gisteravond verzilveren met een coalitieakkoord met Roodgroen+ en Open Vld, en de sjerp voor Vandeput. Die stopt dit jaar dus als minister.

Beke trekt met echtgenote en dochter naar de stembus in Leopoldsburg. BELGA

Stemmenkampioen Dries behoudt 18 zetels maar Zuhal Demir en N-VA winnen vijf zetels

HasseltHoewel burgemeester Wim Dries de absolute stemmenkampioen is en CD&V haar 18 zetels behoudt, roept Zuhal Demir de N-VA uit tot grote winnaar. De Vlaams-nationalisten winnen vijf zetels en klokken af op 12. N-VA wil graag mee in de coalitie van Wim Dries.

Nadja Vananroye (CD&V) is haar sjerp in Hasselt kwijt, ondanks het voorakkoord daar. Sven Dillen

Voorakkoorden Russische roulette

HasseltSint-Truiden was gisteren het schoolvoorbeeld waar het voorakkoord niet alleen openbaar werd gemaakt, maar ook wordt gehonoreerd. CD&V, Open Vld en N-VA vormen er het nieuwe bestuur. In Hasselt werd het voorakkoord naar de prullenbak verwezen en in sommige andere gemeenten is dat onuitvoerbaar.

Huidig gedeputeerde Ludwig Vandenhove deed het goed met bijna 14.000 stemmen. Boumediene Belbachir

N-VA breekt binnen in provinciebestuur, sp.a ligt eruit

HasseltRond 1 uur vannacht is er een akkoord gesloten over het toekomstige provinciebestuur. Dat zal bestaan uit CD&V, N-VA en Open Vld. Sp.a ligt na drie decennia uit de deputatie.

In Leuven wordt Mohamed Ridouani (sp.a) de eerste allochtone burgemeester in een centrumstad. Photo News

CD&V blijft lokaal overeind

HasseltDe strijd tussen CD&V en N-VA om de status van de Vlaams volkspartij is ook na deze verkiezingen nog niet beslecht. CD&V houdt stand als de grootste lokale partij. Alleen in het centrum van Vlaanderen (Antwerpen en de rand rond Brussel) worden de Vlaams-nationalisten de grootste.

Bart De Wever in de ochtend nog met een vertwijfelde blik, ’s avonds opnieuw de grote winnaar. BELGA

De Wever wint overtuigend, coalitie behoudt nipt meerderheid

HasseltIn Antwerpen behoudt de huidige coalitie zijn meerderheid, maar slechts met één zetel op overschot (28 op 55). Een linkse coalitie met sp.a, Groen en PVDA is echter helemaal onmogelijk. Bart De Wever (N-VA) is dus aan zet.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws