Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Puzzelwerk in Gent en Antwerpen: coalitievorming wordt moeilijk in grootste Vlaamse steden

Links: Gentse winnaar Mathias De Clercq (Open Vld). Rechts: in Antwerpen blijft de N-VA van Bart De Wever de grootste.Beeld Imagedesk / Belga

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen leveren zowel in Antwerpen als in Gent kopbrekens op voor de zittende meerderheid. In Antwerpen blijft de N-VA van burgemeester Bart De Wever (N-VA) veruit de grootste. Toch houdt de coalitie er een meerderheid met amper een zeteltje overschot over. In Gent eist winnaar Mathias De Clercq (Open Vld) de sjerp op.

“Wij zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad", stelt burgemeester De Wever in Antwerpen vast. "Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA."

Daarmee laat De Wever verstaan dat hij niet per se vasthoudt aan zijn huidige coalitie met christendemocraten en liberalen. Beide partijen halen een slap resultaat in Antwerpen, waardoor de coalitie amper overschot heeft. Meer dan naar winnaar Groen, waar kopman Wouter Van Besien samenwerking uitsluit, blijft N-VA open voor gesprek met de zes andere partijen. De Wever gaat nu in gesprek en kijkt vooral naar Groen. Bij CD&V is men dezelfde mening toebedeeld.

Liberale burgemeester van Gent

Dat is ook het geval in Gent. Het leidende progressieve kartel van sp.a en Groen blijft er wel de grootste, maar de klap van 12 procentpunt verlies komt hard aan. Grote winnaar Mathias De Clercq van coalitiepartner Open Vld (+ 8 procentpunt) eist de sjerp op. In een erg strijdvaardige overwinningsspeech kroonde hij zichzelf alvast tot “liberale burgemeester van Gent”.

Als rood-groen tot die knieval bereid is, kan de huidige coalitie voortdoen.  Een andere optie die geruchten voedt in Gent, is het uiteenvallen van het kartel. Open Vld zou dan samen met een van de kartelpartners en CD&V kunnen besturen. De kopstukken van rood en groen ontkennen de scheidingsplannen formeel. Een rechts bestuur van Open Vld, CD&V en N-VA wordt wiskundig waarschijnlijk onmogelijk.

Op landelijk niveau zijn Groen en Vlaams Belang de winnaars van de stembusslag, de sp.a beleefde er weinig vreugde aan

Het verlies van het Gentse burgemeesterschap zou voor sp.a een stevige klap zijn op een verkiezingsavond die toch al weinig reden tot vreugde geeft voor de socialisten. Ook in andere bastions als Oostende en Leuven is het verlies aanzienlijk. In Brugge ging de sjerp al verloren aan CD&V.

Op landelijk niveau zijn Groen en VB de winnaars van de stembusslag. Mogelijk leidt dat naar een eerste burgemeester van radicaal-rechtse signatuur. Dat zou dan Guy D’Haeseleer van Forza Ninove kunnen worden, als hij lokaal steun krijgt van N-VA.