Videospeler inladen...

Brusselse gemeenten: Close stelt zijn nieuwe coalitie voor, Pierre Kompany wordt burgemeester in Ganshoren 

In de stad Brussel zal de PS van burgemeester Philippe Close besturen met Ecolo-Groen en de lijst Change.Brussels, de burgerlijst van de vroegere SP.A. ze hebben een meerderheid van 27 op 49 zetels. In de 19 gemeenten wint Ecolo-Groen overal fors, in 3 gemeenten zijn ze er zelfs in geslaagd de grootste te worden: in Vorst, Elsene en Watermaal-Bosvoorde. De MR wordt bijna overal afgestraft. 

Brussel: PS van Philippe Close houdt stand

De PS hield bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel stand, ondanks de verschillende schandalen van de voorbije legislatuur, onder meer bij Samusocial. De PS, met burgemeester Philippe Close, verloor slechts 1 zetel en heeft er nu 17. 

Ecolo-Groen ging er 2 zetels op vooruit in Brussel en heeft er nu 9. 

Naast de groenen schoof ook Ans Persoons van Change.Brussels mee aan de onderhandelingstafel. Haar nieuwe burgerlijst (met daarop vooral mensen van SP.A-signatuur) haalde 1 zetel binnen. Persoons stapte na de Samusocial-affaire rond voormalige burgemeester Yvan Mayeur (PS) uit de meerderheid en trok zonder PS naar de kiezer. Zij wordt nu opnieuw schepen.  De nipte meerderheid van PS en Ecolo-Groen wordt daardoor iets comfortabeler. 

De accenten in het nieuwe Brusselse bestuur worden nabijheid bij de burgers, een leefbare stad met gezonde lucht en verder investeren in sociale en publieke woningen. 

MR-VLD, dat met de socialisten mee bestuurde, verliest 3 zetels en strandt op 7. Els Ampe (Open VLD) zit vanaf januari in de oppositie. PTB*PVDA is meteen goed voor 6 zetels. 

Grootste verliezer is CDH-CD&V dat van 10 op 5 terugvalt. DéFI behoudt 3 zetels, N-VA 1 zetel voor Johan Van den Driessche.

Ganshoren: eerste Brusselse burgemeester met Congolese roots

In Ganshoren kondigde de lokale partij ProGanshoren eerder aan een voorakkoord te hebben met MR. De partij met de beste score zou de burgemeester mogen leveren, en dat is ProGanshoren.

Lijsttrekker bij ProGanshoren is Pierre Kompany, vader van voetballer Vincent Kompany. Hij wordt de eerste Brusselse burgemeester met Congolese roots. Zoon Vincent Kompany feliciteerde zijn vader gisteren via Instagram (zie onder).

MR en ProGanshoren hebben samen een nipte meerderheid in de gemeenteraad, met één zetel op overschot.

Vorst krijgt groene burgemeester

In Vorst is er afgelopen nacht een akkoord bereikt tussen Ecolo, MR en CDH. Zij controleren samen 19 van de 37 zetels. Lijsttrekker van Ecolo-Groen, Stéphane Roberti, zal worden voorgedragen als burgemeester.

Zijn lijst haalde zondag ook de meeste stemmen: 25,3 procent en 11 zetels. Op de tweede plaats strandde de lijst van uittredend burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS), met 24,7 procent van de stemmen goed voor 10 zetels. Die wordt nu naar de oppositiebanken verwezen. 

Het bestuursakkoord zal later deze week worden voorgesteld. Daarin staan twee prioriteiten: "meer levenskwaliteit in een gezond stedelijk kader" en "een versterkte, participatieve democratie".

Elsene krijgt ook groene burgemeester

In Elsene gaan de lijsten Ecolo-Groen en PS-SP.A samen besturen. Dat heeft toekomstig burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) bekendgemaakt.  De nieuwe meerderheid controleert 25 van de 43 zetels. 

De partij van de burgemeester heeft 16 zetels binnengehaald, 5 meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De groenen deden het daarmee beter dan de lijst van uittredend burgemeester Dominique Dufourny (12 zetels, -3). De socialisten wonnen één zetel, tot 9.

Sint-Jans-Molenbeek krijgt opnieuw een Moureaux als burgemeester

Sint-Jans-Molenbeek krijgt Catherine Moureaux als burgemeester, de dochter van Philippe Moureaux die bijna 20 jaar burgemeester was van de Brusselse gemeente. 

Moureaux gaat voor haar coalitie in eerste instantie met PTB*PVDA praten dat het, net als in verschillende andere gemeentes, goed deed in Sint-Jans-Molenbeek. Ze wil "een extreem sociale coalitie" op poten zetten. 

Sint-Joost-ten-Node: Absolute meerderheid voor PS

In Sint-Joost-ten-Node hebben de coalitiegesprekken niet lang geduurd. Burgemeester Emir Kir (PS) haalt een absolute meerderheid. SP.A staat in Sint-Joost mee op de lijst bij PS, maar ondanks een vierde plaats op de lijst raakte Lydia Desloover (SP.A) niet verkozen wegens een te laag aantal voorkeursstemmen. Dat zou betekenen dat er in Sint-Joost geen Nederlandstalige schepen is, tenzij voldoende PS'ers beslissen om hun mandaat niet op te nemen.

Schaarbeek: Huidige coalitie doet voort (zonder CDH)

In Schaarbeek verliest burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) één zetel, maar coalitiepartner Ecolo-Groen wint er drie. De huidige meerderheid kan dus comfortabel doorbesturen en gaat dat ook doen, echter zonder CDH. 

Jette: Meerderheidspartijen winnen fors

In Jette hadden de huidige meerderheidspartijen een voorakkoord om verder te besturen, en dat heeft de kiezer hen ruimschoots gegund. Burgemeester Hervé Doyen (CDH) ziet z'n lijst groeien met 9,4 procentpunt en ook coalitiepartner groen stijgt 6,4 procentpunt. MR en Open VLD halen min of meer status quo.

Sint-Agatha-Berchem: Joël Riguelle blijft burgemeester

In Sint-Agatha-Berchem verloor de Lijst Burgemeester van Joël Riguelle (CDH) bijna 4,5 procentpunt. De lijst blijft de grootste, maar ook coalitiepartij Open MR naderde en alle oppositiepartijen gingen er sterk op vooruit. 

Volgens Bruzz wisselt Riguelle zijn coalitiepartner MR in voor PS-SP.A en Ecolo-Groen. 

Koekelberg: Einde van Pivin-dynastie, Laaouej nieuwe burgemeester

Koekelberg was al meerdere generaties in handen van de familie Pivin, maar burgemeester Philippe Pivin (MR) is zijn absolute meerderheid kwijt.  Hij wordt niet voor de vierde keer burgemeester, maar belandt in de oppositie. PS, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste nemen het roer over. Ahmed Laaouej (PS) wordt de nieuwe burgemeester. 

Sint-Gillis: Picqué moet coalitiepartner kiezen

In Sint-Gillis heeft de PS van Charles Picqué de absolute meerderheid verloren. Picqué moet dus een coalitiepartner kiezen. Ecolo-Groen is afgetekend de grootste partij, maar aangezien PS maar 1 extra zetel nodig heeft voor een meerderheid, kan de partij met gelijk wie besturen. 

Ukkel: MR, Ecolo-Groen en CDH praten over coalitie

MR, Ecolo-Groen en CDH hebben beslist te werken aan een nieuwe meerderheid voor Ukkel. Dat hebben de respectievelijke lijsttrekkers, uittredend burgemeester Boris Dilliès, Thibaud Wyngaard en minister Céline Fremault aangekondigd. De drie willen een werkkader vanaf volgende week uitwerken. Boris Dilliès zou zichzelf als burgemeester opvolgen.

"Zoals ik herhaaldelijk tijdens de campagne verklaard heb, heeft onze gemeente een project nodig op basis van de wijken, dat de kwaliteit van het leven in Ukkel behoudt en ontwikkelt. Veiligheid, mobiliteit, de bescherming van ons milieu en participatie moeten speerpunten van deze nieuwe meerderheid zijn", licht Boris Dilliès toe.

Anderlecht: PS-SP.A.-CDH verliest 5 zetels

In Anderlecht blijft de PS-SP.A-CDH-lijst van huidig burgemeester Eric Tomas de grootste fractie met 16 zetels, maar dat zijn er 5 minder dan nu. MR-Open VLD-IC is de tweede met 12 zetels, een verlies van 2. De winnaars zijn Ecolo-Groen met 8 zetels, een winst van 3, en PTB*PVDA die meteen 7 zetels heeft. DéFI behoudt 3 zetels, Gilles Verstraeten is de enige verkozene voor N-VA, terwijl de partij zes jaar geleden twee zitjes in de wacht wist te slepen.

Huidig eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) liet gisteravond al vallen dat de liberalen een meerderheid willen vormen met Ecolo en dat ze op zoek zullen gaan naar andere partners. Van Goidsenhoven haalde de meeste voorkeurstemmen in Anderlecht, gevolgd door huidig burgemeester Tomas. 

In deze Brussels gemeenten blijft alles zoals het was:

In Evere haalt de Lijst Burgemeester (met onder meer PS en Open VLD) even veel zetels als 6 jaar geleden, ook coalitiepartij MR behoudt het aantal zetels. Beide partijen kunnen dus vlot verder besturen. 

In Sint-Pieters-Woluwe hebben de huidige coalitiepartijen op Défi na allemaal zetels gewonnen. Ze kunnen dus zonder zorgen aan het roer blijven.

In Sint-Lambrechts-Woluwe haalt Olivier Maingain (Défi) een absolute meerderheid.

In Oudergem verliest de lijst Burgemeester van Didier Gosuin (Défi) vier zetels, maar de partij heeft nog steeds genoeg stemmen over om de absolute meerderheid te bewaren.

Olivier Deleuze (Ecolo), de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, wint elf procentpunt en kan gewoon blijven besturen met MR als hij dat wil. De liberalen zouden ook vervangen kunnen worden voor Défi, maar die kans lijkt klein.

In Etterbeek verliest burgemeester Vincent De Wolf een zetel, maar MR blijft afgetekend de grootste partij. Coalitiepartner Ecolo-Groen wint tien procentpunt, wat betekent dat de derde coalitiepartner in Etterbeek, PS-SP.A, in principe niet langer nodig is in de meerderheid.

Herbeluister het gesprek met Veerle De Vos in "De ochtend" over de verkiezingen in Brussel: 

Meest gelezen