Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u deze week niet missen

Whispering Sons, eerder dit jaar op Pukkelpop.Beeld Koen Keppens

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Whispering Sons

Na de overwinning van Humo’s Rock Rally 2016 verruilde het vijftal van Whispering Sons de Limburgse mijnstreek voor Brussel, en dat is er naar eigen zeggen aan te horen. Op debuutalbum Image vertoeft Whispering Sons in een vakantieoord waar de zon nooit opkomt, de bomen eeuwig kaal zijn en de bevolking uitsluitend zwart draagt – een plek waar ook Joy Division, The Soft Moon en Sisters Of Mercy naartoe zouden vliegen.

Op 20/10 in de AB, Brussel en 24/10 in De Kreun, Kortrijk.

2. Flamingods

Voor u weg klikt: ja, Flamingods is een gruwel van een naam. Je leest ‘m en je denkt: ‘Ach, zal wel zo’n coverband zijn die ‘Africa’ van Toto dreadlocks aanbindt in een rampzalige reggaeversie.’ In werkelijkheid is Flamingods, een viertal uit Londen, wellicht een van de opwindendste bands op onze radar. “De Sahara-versie van Grizzly Bear”, lezen we op de site van Kunstencentrum STUK. Treffend.

Op 18/10 in STUK, Leuven.

3. Jazz Cats

Het gaat Belgische jazz voor de wind, en daarvan is de compilatie Jazz Cats van de Brusselse dj/trendspotter Lefto de exponent. “De boodschap van deze verzamelaar: jazz is voor Belgen niet zozeer een genre, dan wel een attitude, een vibe, een stroomstoot, een natuurkracht. Die ingesteldheid baart vooral woeste kruisbestuivingen”, citeren we Sasha Van der Speeten, onze Chef Goede Smaak. In de AB stuurt Jazz Cats met Glass Museum, Commander Spoon en Collective Conscience zijn kittens uit.

Lees hier ons interview met Lefto en jazzgroep Steiger.

Op 19/10 in AB, Brussel.

4. Okay Kaya

Er staan shows op onze trommelvliezen gebrand van – lang voor de doorbraak – The xx, Vampire Weekend en Arctic Monkeys in de kleinere zalen van de Brusselse concertzaal Botanique. Met de Noorse zangeres Okay Kaya staat er deze week zo’n talent uit de duizend op de planken waarvan wij durven te voorspellen dat ze ooit het indiecircuit zal aanvoeren. Melancholie uit dezelfde opleiding als Cat Power, Amatorski en Julian Baker. De krop in de keel is in de ticketprijs inbegrepen.

Op 19/10 in Botanique, Brussel.

5. Sophie Hunger

Haar cover van 'Le vent nous portera' klokt bijna of op 6 miljoen streams en bezorgde de Zwitserse zangeres Sophie Hunger wereldfaam in Wallonië. Aan deze kant van de taalgrens is onbekend en onbemind. Voor wie daar verandering in wil brengen: verwacht u aan een kruisbestuiving tussen indie, folk en pop die een idee geeft hoe Anna Calvi zou klinken in de rol van Duracell-konijn.

Op 20/10 in Botanique, Brussel.

6. The Posies

Ze hebben een klinkende naam noch wereldhits, maar dat maakt van The Posies geen figurant in rockland. Jon Auer en Ken Stringfellow delen al ruim drie decennia een voorliefde voor gitaarriffs als schuurpapier, en dat vertaalt zich naar puike powerpop die bij de platenboer tussen Big Star en Sunny Day Real Estate ligt te blinken.

Op 17/10 in De Kreun, Kortrijk en op 18/10 in Cultuurcentrum, Mechelen.

7. Spain

In het land van Ayco en Eppo, beter bekend als Duyster, bestaat het huisorkest uit Low, Red House Painters en Lambchop. Ook Josh Haden, alias Spain, komt er regelmatig over de vloer. Met Spain bezet de groep rond de zanger-bassist de grijze zone tussen folk, indie en jazz. De concerttip van de week voor wie zijn folk het liefst warm en koud tegelijk heeft.

Op 19/10 in Cactus@Biekorf, Brugge.

8. Bloc Party plays ‘Silent Alarm’

Het is 2018, al zijn het de sterren van vorig decennium die volle zalen lokken. The Kooks zijn terug in de mode, Air Traffic is herrezen en Panic! At The Disco speelt in – u gelooft het nooit – de Lotto Arena. Ook Bloc Party passeert deze maanden nog eens langs de kassa, door hun dertien jaar oude debuutalbum Silent Alarm integraal te spelen. Blij toe, want met ‘Helicopter’, ‘Banquet’ en ‘She’s Hearing Voices’ beschikten Kele Okereke en co. destijds over het beste buskruit. Benieuwd of Bloc Party nog steeds kan knallen.

Op 20/10 in Vorst Nationaal, Brussel.

9. Aurora

Er zijn de feiten: Katy Perry is fan van Aurora, en haar streamingcijfers – méér dan 500 miljoen, meneer – zijn indrukwekkend. Je kan, in het geval van de Noorse zangeres, geluk hebben. Of talent. Aurora valt onder die laatste categorie. Ze hult zich in electropop met een dikke rand zwarte mascara, en dat ensemble bevalt ons wel. Wedden dat u ook overstag gaat? Afspraak links aan de toog.

Op 20/10 in Trix, Antwerpen.

10. Jorja Smith

Jorja Smith is dan wel niet de enige r&b-zangeres die de jongste jaren kwam bovendrijven, ze is wel een van de weinigen die blijft hangen. Met debuutalbum Lost & Found veroverde de Britse soulprinses harten. “Mijn stem is een genre op zich,” zei ze deze zomer in De Morgen. “Ik kan niet in een hokje geplaatst worden. Ik heb al heel wat genres en stijlen uitgeprobeerd, maar de muziek klinkt altijd als Jorja Smith.” Of die arrogante houding terecht is, zal moeten blijken in de AB.

Lees hier ons interview met Jorja Smith.

Op 21/10 in AB, Brussel.