Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Het geheime wapen van de Universiteit van Amsterdam tegen examenstress: puppy's

Het geheime wapen van de Universiteit van Amsterdam tegen examenstress: puppy's
Beeld thinkstock

De Universiteit van Amsterdam (UvA) richt tijdens de komende examenperiode een 'puppy room' in waar studenten hondjes kunnen knuffelen. Het is bewezen dat dat stressverlagend werkt.

De Universiteitsbibliotheek (UB), een gegeerde studieplek binnen de Amsterdamse grachtengordel, krijgt op 22 en 23 oktober een speciale 'puppy room', een kamer vol met pluizige puppy's zeg maar.

Studenten moeten zich vooraf registreren en kunnen dan een kwartier de blok loslaten en hondjes knuffelen. Per keer morgen er niet meer dan tien studenten binnen. Er zijn in totaal 160 plaatsen beschikbaar.

De actie gaat de UvA – inclusief hondenbegeleider – zo'n 400 euro kosten. "Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in het bloed en vermindert de studiestress", zegt de unief.

'Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in het bloed en vermindert de studiestress'

Die stelling wordt bevestigd in een recente studie van de universiteit van British Columbia in Canada. "Tot tien uur na het knuffelen van honden ervaren studenten minder negatieve emoties, minder stress en voelen ze zich meer ondersteund", zo verkondigde één van de onderzoekers eerder aan de Britse krant The Telegraph.

Op verschillende Amerikaanse en Britse universiteiten is de praktijk al ingeburgerd.