Sandwich of salade? Belg houdt vast aan klassieke lunch
Mocht ik elke dag hetzelfde eten als lunch, ik zou het na een tijdje kotsbeu zijn. Maar blijkbaar hebben velen dit probleem niet. Een op de vier ziet er geen graten in om elke middag hetzelfde op te peuzelen, en meestal leggen ze boterhammen of een salade op hun bord.
Belgen zijn bourgondiërs. Een cliché dat meestal klopt, behalve als het op onze lunch aankomt. Volgens een onderzoek van YouGov is de middagpauze meestal een haastig gebeuren, waarbij we maar weinig genieten van wat er op ons bord ligt. Voor de studie, die werd uitgevoerd op vraag van UberEats, werden in totaal 8.058 Europeanen ondervraagd. In België werden er 1.025 mensen op de rooster gelegd.
Zo blijkt uit de enquête dat een op de vier elke middag hetzelfde eet. Besmeerde boterhammen zijn veruit het populairste met 74%. De salade staat op nummer twee (45%) en wordt op de voet gevolgd door pasta (38%) en restjes van thuis (33%).
Daarnaast nemen we niet echt de tijd om van het middagmaal te genieten. De gemiddelde Belg neemt een break van 38 minuten. Zowat 6% slaat zijn lunchpauze zelfs over. Een opvallend verschil met Zuid-Europese landen, die wél langer pauze nemen. Portugezen doen er gemiddeld 58 minuten over, Italianen 53 minuten en Spanjaarden 45 minuten.
Omdat onze werkdagen ook propvol zitten, zijn we steeds meer geneigd om achter onze bureau te eten. Zowat 42% van de Belgische kantoormedewerkers maakt er zich schuldig aan. In plaats van even te ontspannen of te babbelen met collega's, werkt 28% zelfs gewoon door tijdens het eten. Het is dan ook niet echt een verrassing dat het overgrote merendeel van de Belgen (78%) niet tevreden is over hun lunchroutine.
"Uit cijfers blijkt dat een fulltime werknemer in Europa gemiddeld zo’n 40,3 uur werkt", reageert voedingsdeskundige Amanda Hamilton. "Maar onderzoek heeft aangetoond dat het niet mogelijk is om zo lang productief te zijn of je te concentreren zonder een goede pauze te nemen. De afname van het traditionele "lunchuur" betekent dat werknemers niet de kans krijgen om weer even op te laden. Het is van cruciaal belang dat mensen goede keuzes maken wat betreft de lunchpauze, zodat ze zich tijdens de werkuren op hun best voelen’’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
Niets fijner dan je geliefde met valentijn te verrassen met een zelfgemaakte zoete lekkernij. Foodstylist Sonja Peeters weet precies met welke desserts je het hart van je lieveling (nog meer) verovert. Kies voor een frisse minicharlotte, een krokant aardbeientaartje of een verrassende cheesecake en vier de liefde in stijl. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Buyck
Theo Van Hoof