Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Vereeck (Open Vld): "De Diepenbekenaren pikken beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag niet"

Lode Vereeck.Beeld Eric De Mildt

Lode Vereeck, de in opspraak gekomen lijsttrekker van Open Vld in de Limburgse gemeente Diepenbeek, put moed uit de vooruitgang van zijn partij en zijn rechtstreekse verkiezing in de gemeenteraad. "Dat is niet alleen een electorale overwinning, maar ook een grote morele steun", luidt het op Twitter.

"Buitengewoon tevreden", toont Lode Vereeck zich de dag na de verkiezingen. Zijn Open Vld klimt van 2 naar 3 zetels in Diepenbeek, hij haalt 630 voorkeurstemmen en is daarmee veruit de populairste liberaal. "Ik ben op eigen kracht verkozen geraakt. De Diepenbekenaren hebben mij een hart onder de riem gestoken. De steunbetuigingen waren overweldigend, ook op verkiezingsdag zelf."

Vereeck kwam enkele dagen geleden in opspraak, nadat was bekendgeraakt dat het parket Limburg een onderzoek voert naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Vereeck is hoogleraar aan de Universiteit Hasselt.

Het onderzoek lijkt Vereeck en bij uitbreiding de partij Open Vld in Diepenbeek niet onmiddellijk geschaad te hebben. De liberalen gingen er tegenover 2012 op vooruit: van 1.285 naar 1.613 voorkeurstemmen, van 9,8 naar 12,1 procent, van twee naar drie zetels. Met 630 persoonlijke stemmen mag lijsttrekker Vereeck ook in de gemeenteraad gaan zitten.

Open Vld is de vierde partij in Diepenbeek. Puur-Diepenbeek won de verkiezingen met 30,7 procent van de stemmen, voor N-VA (26,3 procent) en CD&V (13,4 procent).

Twitter bericht wordt geladen...