Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

CD&V en Open Vld klinken zich aan elkaar vast voor nieuwe coalitie in Gent

Wordt Mathias De Clercq burgemeester van Gent?Beeld BELGA

In Gent willen CD&V en Open Vld samen een coalitie op de been brengen. Dat melden lijsttrekkers Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke in een gezamenlijk persbericht. Voor die coalitie hebben ze een derde partner nodig die ze bij Groen hopen te vinden.

"De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke en mezelf", zegt De Clercq. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.

Van Hecke steunt De Clercq en wil meebesturen in Gent. "Ik heb Mathias de voorbije weken ervaren als iemand die de stad bijeen kan houden en niet polariseert", klinkt het. "Uit de uitslag van de verkiezingen blijkt dat ook de Gentenaar kiest voor dat verhaal." Beide kandidaten spreken van een diep onderling respect voor elkaar.

Positief, verbindend, sociaal en vooruitstrevend

De Clercq kwam niet als overwinnaar uit de verkiezingen, maar claimt toch de burgemeesterssjerp. Open Vld wordt dan wel de grootste partij, maar opgeteld haalt het rood-groene kartel meer gemeenteraadszetels binnen. "Uit de voorlopige resultaten blijkt dat Open Vld een historische overwinning boekt en de grootste politieke partij in Gent wordt", zegt de liberale kopman.

CD&V en Open Vld hebben een derde partij nodig om de meerderheid te halen in de gemeenteraad. Aangezien dat met de N-VA niet lukt, moeten CD&V en Open Vld een van de twee rood-groene kartelpartners zien binnen te halen. Aangezien ze met de 7 zetels van sp.a slechts aan 26 komen, blijft enkel Groen over. Of De Clercq nog steeds het kartel wil breken, wil hij niet met zoveel worden zeggen. "We reiken progressieve partijen de hand", klinkt het enkel. 

De Clercq verbond eerder zijn lot in de lokale politiek aan het binnenhalen van de burgemeesterssjerp. "Het is overduidelijk dat er zeer brede steun voor mij is als burgemeester van Gent, met veruit het hoogste aantal voorkeurstemmen." De liberaal houdt zijn mogelijk programma als burgemeester op een vaag 'breed gedragen positief, verbindend, sociaal en vooruitstrevend project voor Gent'.

'Wij nemen akte van deze zet. In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel'

In Gent reageert de groene vleugel van het progressief kartel onverstoord op de plannen. "We nemen akte van deze zet", reageren Filip Watteeuw en Elke Decruynaere. Die gaven eerder aan de samenwerking met sp.a niet te zullen opblazen, waardoor die partijen dus niet aan een meerderheid komen. "In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog.

"Als grootste politieke groep nodigen wij vanaf morgen (dinsdag) alle democratische partijen uit om gesprekken te voeren", aldus Watteeuw en Decruynaere. "We roepen op om deze gesprekken in alle rust op te starten", aldus de partij. "Voor ons is het belangrijk dat een goed bestuursproject wordt uitgewerkt."

Bij het groen-rode kartel proberen ze ondertussen rustig te blijven. "Het is duidelijk een strategische zet van Mathias De Clercq en hij maakt het er voor Gent niet makkelijker op", zegt Decruynaere. 

Bouw hier zelf de coalitie: