Direct naar artikelinhoud
Hongersnood

Jemen op rand van "ergste hongersnood in 100 jaar"

13 miljoen mensen lijden honger, onder hen ook 5,2 miljoen kinderen.Beeld AFP

In Jemen dreigen 12 tot 13 miljoen mensen te verhongeren. De VN waarschuwen dat het land binnen dit en drie maanden zal terechtkomen in 'de ergste hongersnood in honderd jaar' als de luchtaanvallen op het land niet stoppen.

De oorlog duwt het land steeds dieper de hongersnood in. "Aan het begin van de 21ste eeuw was het ondenkbaar dat we ooit nog een hongersnood zouden zien zoals we die hadden gehad in Ethiopië", zegt VN-coördinator voor Jemen Lise Grande tegen de BBC. "Dat was gewoon onaanvaardbaar. Velen dachten dat zoiets nooit meer zou gebeuren, maar dat is precies wat nu het geval is in Jemen."

De mensen hebben geen toegang tot proper water en de voedselbedeling blijft vaak weg omdat toegangswegen en -bruggen zijn gebombardeerd. De voorbije maand is bovendien ook de prijs van voedsel verdubbeld, wat de hongersnood nog meer in de hand werkt. "Er bestaat geen twijfel over: we zouden ons moeten schamen", zegt Grande. "We moeten ons blijven inzetten en al het mogelijke doen om de mensen te helpen en het conflict te beëindigen."

Ergste humanitaire crisis

In Jemen woedt al drie jaar een bloederige burgeroorlog. Een coalitie van soennitische Arabische landen, onder leiding van buurland Saudi-Arabië, voert luchtaanvallen uit om de Houthi, een sjiitische rebellenbeweging die wordt gesteund door Iran, op de knieën te krijgen. De coalitie wil president Hadi opnieuw in het hele land aan de macht zien, terwijl de Houthi de touwtjes liever zelf in handen hebben. 

De oorlog leidt niet enkel tot een enorm aantal doden (minstens 10.000), maar veroorzaakt dus ook een diepe humanitaire crisis. Verschillende cholera-uitbraken bovenop een aanhoudende hongersnood maken dat de VN de situatie in het land eerder al heeft beschreven als "de ergste humanitaire crisis ter wereld".

Het zesjarige meisje Salem Abdullah Musabih zit op de schoot van haar moeder in het ziekenhuis van Hodeida.Beeld REUTERS

Burgerslachtoffers

Zaterdag zijn nog 19 mensen, onder wie verschillende kinderen, omgekomen bij een aanval op een controlepunt in de buurt van havenstad Hodeida. Die stad is een strategisch plek voor humanitaire hulp, want onder meer de VN brengt via Hodeida hulpgoederen het land binnen. De stad is nu zowat het centrum van het conflict geworden, omdat de coalitie de macht in die regio wil grijpen. Als dat lukt, zou het de grootste overwinning op de rebellen tot dusver zijn.

De VN veroordeelt ook dat een aanval is uitgevoerd waarbij opnieuw zo veel burgers zijn omgekomen. Volgens hulpverleners ter plaatse zijn de aanvallen op gewone burgers en kinderen de voorbije drie maanden toegenomen. Afgelopen zomer zijn nog 29 kinderen om het leven gekomen nadat een luchtaanval hun bus had geraakt. Slechts twee weken na die aanval zijn nog eens 22 minderjarigen gestorven toen ze aan het vluchten waren voor een eerder gevallen raket. Vorige maand waarschuwde Save The Children al dat de oorlog aan het veranderen is in een "oorlog tegen kinderen".