Direct naar artikelinhoud
Last Days

Dansen en drinken bij het graf in Mexico

Dansen en drinken bij het graf in Mexico
Beeld Lieve Blanquaert

Elke dinsdag blikt Lieve Blancquaert met een foto vooruit op haar Eén-programma 'Last Days', over hoe de wereld omgaat met de dood. Vandaag: Oaxaca de Juárez, Mexico, Día de los Muertos.

Het is 1 november en op het kerkhof van Oaxaca landen in alle vroegte vele dronken groepen die op wankele benen zoeken naar de graven van hun liefsten. Ze lijken totaal gek van op een afstand, maar als ik de moeite doe om te luisteren naar hun zatte woorden en gezangen ben ik geraakt. Een groep mannen lacht en huilt aan het graf van een jonge kerel, Angel. Hij stierf al vijftien jaar geleden, en elk jaar staat die groep hier opnieuw en zingen ze ter ere van hun verloren vriend. 

De moeder van Angel, Luisa, staat hier ook al vijftien jaar op deze dag en maakt daar ter plekke een ontbijt voor al zijn beschonken vrienden. Ze klopt zich op de borst en zegt met tranen in de ogen hoe gelukkig het haar maakt dat, na al die jaren, haar zoon nog niet vergeten is. De dood maar ook het leven komen hier in een verhouding met elkaar. Ik wil het meenemen en bijhouden. Dansen en drinken op mijn graf, het mag. 

Last Days, 20.40 uur, Eén. Het boek is uit bij Hannibal.