Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Krijgt Molenbeek de meest linkse coalitie van het land, of speelt Catherine Moureaux blufpoker?

Catherine Moureaux wordt gevierd in de straten van Molenbeek.Beeld BELGA

PS-lijsttrekker Catherine Moureaux noemde na haar overwinning in Sint-Jans-Molenbeek PVDA de gesprekspartner bij voorkeur. Het is een coalitie die veel van haar stemmers zien zitten, maar de andere kampen twijfelen aan de oprechtheid van het voorstel.

Het zijn hallucinante beelden op sociale media. Catherine Moureaux die als een sportheldin op de schouders van een kloeke Molenbekenaar door de menigte wordt gedragen, richting gemeentehuis, verlicht door smartphones.  

Diezelfde avond nog maakte Moureaux bekend dat ze voorrang zou geven aan PTB*PVDA, die andere winnaar in Molenbeek en de derde partij met 14 procent van de stemmen.  

"De kiezer straft duidelijk de huidige meerderheid af en geeft een mandaat voor een progressieve meerderheid",  verduidelijkte Catherine Moureaux maandagochtend. 

(lees hieronder verder)

Twitter bericht wordt geladen...

Het is een boodschap die bij haar achterban niet slecht valt. PS en PVDA vissen grotendeels in dezelfde vijver. En op dezelfde manier, via direct contact met de burger.

Zo heeft PVDA een praktijk van dokters voor het volk pal op het gemeenteplein van Molenbeek. Dokter Addi Hind was nummer 2 op de lijst. 

Vertrouwen gewonnen

"De Partij van de Arbeid heeft op het terrein het vertrouwen van de kiezer gewonnen", zegt lijsttrekker Dirk De Block. "Met acties rond verkeersveiligheid, maar ook bijvoorbeeld rond de huurprijzen van sociale woningen, waardoor we die lieten zakken. Kiezers onthouden dat."

Hetzelfde geluid hoorden we bij Catherine Moureaux toen we haar en een team PS-militanten volgden in het weekend voor de verkiezingen. De gemiddelde Molenbekenaar volgt de (sociale) media niet zoals in de rest van het land, aanwezigheid op het terrein maakt hier het verschil. De PS had een lijst met 48 kandidaten ingediend en die zetten elk hun netwerk in.

"Burgemeester Schepmans heb ik hier nooit gezien, Catherine Moureaux wel", zegt Sabri Wassim, bediende in een afhaalpunt voor pakjes in Molenbeek. "Mijn vrouw heeft PTB gestemd en ik PS. Mijn baas kwam dan ook op bij PS, maar niet alleen dat, in het tijdperk van Moureaux waren we tenminste op ons gemak."

Sabri Wassim, werknemer in een pakjesdienst in Molenbeek.Beeld Tim Dirven

Het tijdperk Moureaux

Schepmans maakte zes jaar geleden abrupt een einde aan twintig jaar burgemeesterschap van Philippe Moureaux. Een deel van de Molenbekenaars hoopt dat zijn dochter de gemeente terugbrengt naar die tijd, een ander deel vreest dat.

"Mensen zijn zes jaar lang niet naar de mond gepraat en nu willen ze blijkbaar opnieuw naar de mond gepraat worden", zucht een hooggeplaatste bron in de meerderheid. 

Een samenwerking tussen PVDA en PTB klinkt logisch, gezien de achtergrond van de partijen en hun uitslag, maar al vrij snel ontstond er ruis. PVDA antwoordde Moureaux dat een gesprek pas in de late namiddag zou kunnen. 

'We gaan niet zoals andere partijen op een drafje een akkoord sluiten over de postjes'
PVDA

"We gaan niet zoals andere partijen op een drafje een akkoord sluiten over de postjes", klinkt het bij PVDA. "Bij ons gaat het om de inhoud." 

Vervolgens duurde het tot de late namiddag voor de PVDA ook een antwoord kreeg van Moureaux. Uiteindelijk zaten beide partijen samen in de vooravond, maar in het gezelschap van Ecolo.

PVDA en PS hebben immers een erg krapte meerderheid, met amper één zetel op overschot. Bovendien is Ecolo de enige meerderheidspartij die geen slechte score heeft behaald. 

Revanche

In verschillende partijen klinken echter twijfels bij de bedoelingen van Catherine Moureaux. Zo zou er nog voor het onderhoud met PVDA al contact zijn geweest tussen uittredend burgemeester Schepmans en een medewerker van Moureaux. PS en MR zouden wel een ruime meerderheid hebben.

"Moureaux is bezig aan een stevig spelletje blufpoker", zegt een hooggeplaatste bron. 

Als de gesprekken met PVDA mislukken, heeft Moureaux het signaal gegeven dat ze die kiezers au sérieux neemt, maar dat de communisten blijkbaar niet klaar zijn voor de meerderheid. Ondertussen kan ze haar prijs opdrijven in onderhandelingen met de MR.

Want er kan ook wat revanche gemoeid zijn bij haar manoeuvre. In 2012 had vader Moureaux de avond van de verkiezingen een akkoord met cdH en de groenen, maar die fracties lieten hem de dag erna vallen voor... de MR van Françoise Schepmans.