Direct naar artikelinhoud

"Saudi-Arabië gaat toegeven dat Khashoggi 'per ongeluk' werd gedood bij ondervraging"

Turkse politie bij het Saudische consulaat in IstanboelBeeld EPA

De Saudische journalist Jamal Khashoggi is overleden "bij een verkeerd gelopen ondervraging" op het Saudische consulaat in Istanboel. Die verklaring zou Saudi-Arabië geven voor de dood van Khashoggi. Dat meldt CNN op basis van anonieme bronnen.

Volgens CNN, dat twee anonieme bronnen citeert, zou Saudi-Arabië een rapport voorbereiden waarin het zou proberen om zijn betrokkenheid te minimaliseren in de verdwijning van de journalist, die kritisch stond tegenover het Saudische regime. 

Het rapport zou besluiten dat de operatie "zonder toelating noch transparantie" is gevoerd en dat "de betrokken personen verantwoordelijk zullen gehouden worden". De Saudische koninklijke familie zou zo "een rechtstreekse betrokkenheid van zich af kunnen schuiven". Dat schrijft de Wall Street Journal.

lees verder onder de foto:

Jamal Khashoggi.Beeld AFP

Consulaat

Turkse en Saudische onderzoekers zijn maandag het consulaat binnengegaan. Dat is de laatste plaats waar journalist Khashoggi levend is gezien. Er zou door de onderzoekers ook poolshoogte worden genomen in de nabijgelegen ambtswoning van de consul.

Saudi-Arabië staat onder grote internationale druk om helderheid te verschaffen over de verdwijning van de kritische journalist. 

Khashoggi leefde sinds 2017 in ballingschap in de VS en was medewerker van de Washington Post. Sinds begin oktober, toen hij een bezoek bracht aan het Saudische consulaat in Istanboel om administratieve gegevens voor zijn huwelijk in orde te maken, geeft hij geen teken van leven meer. Hij wou die dag de nodige administratieve stappen zetten voor zijn huwelijk met een Turkse.

"Oncontroleerbare elementen"

Saudi-Arabië houdt tot nu toe vol dat hij kort daarna het consulaat verlaten heeft. Maar bewijzen kan het daarvoor niet leveren. Na een telefoongesprek met koning Salmane maandag lanceerde VS-president Donald Trump al een hypothese die aansluit bij het rapport dat Saudi-Arabië zou voorbereiden. "Ik wil niet speculeren, maar het lijkt me dat dat misschien het gevolg van oncontroleerbare elementen zou kunnen zijn. Wie weet het?", zei de president. 

Trump heeft alvast zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, naar Saudi-Arabië gestuurd. Pompeo is daar deze ochtend aangekomen en zal er koning Salman ontmoeten om over de zaak te praten. Nadien zal Pompeo doorreizen naar Turkije.