Direct naar artikelinhoud
Politiek

Wie wordt straks minister van Defensie?

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).Beeld BELGA

Door het aangekondigd vertrek van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) dient zich een stoelendans aan in de federale regering. Volgen Zuhal Demir of Theo Francken hem tijdelijk op?

Steven Vandeput (N-VA) wordt vanaf 1 januari burgemeester van Hasselt. Voor zijn vertrek wil hij nog enkele heikele militaire aankoopdossiers afsluiten, waaronder de vervanging van de F-16's. "We hebben een akkoord bereikt om de nodige investeringen te doen en ik denk dat het tijd is om daarover binnenkort de beslissing te nemen en die effectief te realiseren", zei hij gisteren, al moet hij voor die wens rekenen op goodwill van federale coalitiepartners MR en CD&V.

Op het N-VA-hoofdkwartier klinkt het dat Vandeputs opvolging "niet dringend aan de orde" is, en het dus "nog een tijdje kan duren vooraleer er een beslissing wordt genomen". Toch circuleerden in de wandelgangen al meerdere namen.

Een favoriet is Zuhal Demir. De huidige staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen komt ook uit Limburg en is populair. Zij zou meteen ook de eerste vrouw zijn die Defensie leidt. Daarvoor is nog een kandidate: haar Limburgse partijgenote Karolien Grosemans. Zij is nu voorzitter van de Kamercommissie Defensie maar weegt mogelijk politiek niet zwaar genoeg. Nog een scenario is dat Theo Francken naast Asiel en Migratie ook tijdelijk waarnemer wordt van de lopende zaken op Defensie, zijn vroegere specialisatie als Kamerlid. Zo zou hij met een 'superportefeuille' naar de verkiezingen kunnen trekken.

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Naast de keuze van het N-VA-bestuur zal ook Charles Michel (MR) en het kernkabinet wegen op de opvolging, omdat Defensie een sleutelpost is.

Michel wacht nu ook op CD&V om een kandidaat naar voor te schuiven voor de opvolging van federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V), die voltijds burgemeester van Aalter wordt.