Direct naar artikelinhoud
Netflix

Binnenkort meer Vlaamse reeksen op Netflix?

Met de reeks 'Undercover' zit er ook al een eerste Nederlands­talige Netflix Original aan te komen.Beeld rv

Vanaf volgend jaar moet Netflix jaarlijks één miljoen euro investeren in Vlaamse televisiereeksen. "Een goede start", vinden zowel mediaminister Gatz als de audiovisuele sector. Al hopen ze wel allebei dat de factuur de komende jaren verder aantikt. 

Al sinds hij begin dit jaar langs ging op het hoofdkwartier van Netflix in Silicon Valley maakt Gatz (Open Vld) zich sterk dat het Amerikaanse televisiebedrijf binnen afzienbare tijd extra geld zou moeten pompen in de Vlaamse audiovisuele sector. Maar hoeveel geld ze daar bij Netflix voor opzij moesten zetten en hoe die investeringsplicht eruit zou gaan zien bleef lang onduidelijk. Tot nu. 

Vanaf volgend jaar moet Netflix elk jaar 2 procent van de omzet die het bedrijf in Vlaanderen realiseert in Vlaamse producties investeren, schrijft De Standaard. Een maatregel die goed zou moeten zijn voor zo'n 1 miljoen euro aan extra middelen. Daarnaast moet de streaminggigant ervoor zorgen dat zijn aanbod voor de Vlaamse markt minstens voor 30 procent uit Europese producties bestaat. 

Daarmee volgt Vlaanderen het voorbeeld van Duitsland en Frankrijk, waar Netflix al langer verplicht wordt om te investeren in de lokale audiovisuele industrie. Gatz noemt de maatregel, waarvan de uitvoeringsbesluiten normaal gezien nog voor het eind van het jaar worden goedgekeurd, een logische stap. Nu al zijn distributeurs als Telenet en Proximus verplicht om om 1,3 euro per abonnee te investeren in Vlaamse fictie. "Het is niet meer dan normaal dat ook Netflix dat doet", vindt de mediaminister. 

Anders dan bij Telenet en Proximus wordt bij Netflix niet naar de abonnees maar naar de omzet gekeken. Een ingreep die Gatz doet hopen dat het startbedrag van 1 miljoen euro de komende jaren de hoogte in zal gaan. "Hoe meer omzet Netflix draait, hoe groter zijn investeringen worden." 

Voorzichtige start

De kritiek dat een investering van 1 miljoen, goed voor amper twee afleveringen kwaliteitsfictie, wel heel erg weinig is voor een gigant als Netflix wuift de minister weg. "Dit is een maatregel die ook in andere Europese landen wordt uitgerold. Dan heb je het al snel over een paar tientallen miljoenen." 

Bovendien heeft het geen zin om Netflix te schofferen, vindt hij. "Je kan beter voorzichtig van start gaan. Door een te zware investeringsplicht op te leggen riskeer je in een juridisch dispuut te belanden, zoals dat nu in Duitsland en Frankrijk het geval is." 

Niet dat ze bij Netflix nu helemaal uit de lucht komen vallen. Er zijn verschillende gesprekken geweest over de investeringsplicht. Bovendien was het bedrijf sowieso al bezig met het opvoeren van de investeringen in Europese fictie en met Undercover zit er een eerste Nederlandstalige Netflix Original aan te komen. 

Ook Erwin Provoost, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds, heeft het over een goede eerste stap. "Elke extra bron van inkomsten is welkom. Natuurlijk willen wij graag zoveel mogelijk geld naar onze sector terug zien vloeien, maar tussen droom en werkelijkheid staan praktische bezwaren. Laat ons nu eerst dit systeem invoeren om daarna te zien of en hoe het bijgestuurd kan worden."  

'Elke extra bron van inkomsten is welkom'
Erwin Provoost, directeur-intendant Vlaams Audiovisueel Fonds

Bovendien rekent Provoost erop dat de buitenlandse investeringen in Vlaamse fictie de komende jaren enkel zullen toenemen. "Met die 2 procent die Netflix betaalt, is de standaard gezet. Ook andere diensten die in Vlaanderen actief zijn zullen zich daar in de toekomst moeten aan houden."