Na de deurenkomedie en onderhandelingen “op een discrete locatie”: Gentse formateurs uit elkaar zonder akkoord

© if

Er is vandaag duchtig onderhandeld om de politieke patstelling in Gent te doorbreken: het huidige kartel SP.A-Groen wil graag het voortouw blijven nemen met Filip Watteeuw (Groen) als burgemeester, maar ook Mathias De Clercq (Open VLD) claimt de sjerp en sloeg daarvoor de handen in elkaar met CD&V van Mieke Van Hecke. Beide politieke blokken claimden dan ook de formateursrol en stuurden elkaar een uitnodiging om te onderhandelen. Na die ‘deurenkomedie’ werd er vanmiddag dan toch onderhandeld op een “discrete locatie”, maar daar werd geen akkoord bereikt.

bst, adm, jvh

Het was een tijdlang niet duidelijk wat er vandaag in Gent op het programma stond. Praten? Dat wel. Maar wie, hoe en waar? Dat was lang onduidelijk. De stad zit namelijk met twee zelfverklaarde formateurs die elkaar en anderen uitnodigen. “Mathias en ik hebben Filip Watteeuw en Rudy Coddens uitgenodigd deze voormiddag, maar zij hebben ons uitgenodigd deze namiddag”, verklaarde Mieke Van Hecke dinsdagochtend aan Radio 2.

Maar het kartel SP.A-Groen haalde dan weer de meeste stemmen en zetels binnen, en is dus van mening dat het initiatief bij hen ligt. Daarom stuurde het kartel een uitnodiging naar het duo De Clercq-Van Hecke, waar Watteeuw naar eigen zeggen “geen antwoord” op kreeg. En om het helemaal af te maken, liet hij verstaan dat noch hij, noch Coddens een uitnodiging in hun mailbox namens Open VLD en CD&V hadden ontvangen.

LEES MEER. Reconstructie van de kiesstrijd in Gent, waar alles muurvast zit: niemand wil ‘pleuje’ (+)

De Gentse formatie had dinsdagochtend dus veel weg van een deurenkomedie, maar goed: even later bleken de uitnodigingen dan toch terecht. De twee politieke blokken (SP.A-Groen en Open VLD-CD&V) bevestigden daarop dat ze ingingen op elkaars uitnodigingen: in de voormiddag werd er nog apart vergaderd, maar rond de middag werd er dan toch samen onderhandeld. Om de kerk in het midden te houden, gebeurde dat “op een discrete locatie”.

Over de inhoud van dat gesprek is nog maar weinig bekend: De Clercq, Van Hecke, Wateeuw en Coddens gingen omstreeks 16.30 uur uit elkaar, het ziet er voorlopig niet naar uit dat er al een akkoord is. Naar verluidt was het onderwerp namelijk enkel “een werkwijze” om de verdere onderhandelingen te kunnen voeren. Inhoudelijke gesprekken waren dus nog niet aan de orde, en ook over de burgemeesterssjerp zou nog niet gesproken zijn. Dat is namelijk een voorrecht dat doorgaans aan de initiatiefnemende gesprekspartner toebehoort. Wel viel te horen dat er later op de avond een gezamenlijk persbericht zou volgen.

© BELGA

Barst het kartel?

De partijbesturen van SP.A en Groen waren maandagavond elk apart al samengekomen om de verkiezingsuitslag en de onderhandelingen te bespreken. Ook de toekomst van het kartel tussen SP.A en Groen werd besproken. Er doen geruchten de ronde dat in elke partij stemmen opgaan om het kartel te breken. Maar de partijtop van SP.A lijkt dat plan voorlopig niet te delen, en ook het partijbestuur van Groen herbevestigde het kartel.

Vertegenwoordigers van het kartel SP.A-Groen zouden later vandaag ook nog de lijsttrekkers van N-VA en PVDA ontmoeten voor een gesprek. PVDA-lijsttrekker Tom De Meester noemt de huidige situtatie “onaanvaardbaar” en roept op tot het vormen van een “linkse coalitie”. “Gentenaars zitten niet te wachten op een loopgravenoorlog over wie de burgemeestersjerp krijgt.”

De PVDA noemt het “onbegrijpelijk”dat Mieke Van Hecke zich vastklikt aan Open VLD. “Mieke Van Hecke heeft zich doorheen de campagne een sociaal profiel aangemeten. Ze heeft een een punt gemaakt rond dakloosheid, de wooncrisis en nood aan betaalbaar wonen. Maar nu gaat ze in zee met de liberalen die nul extra sociale woningen willen. De PVDA roept Van Hecke op om kant te kiezen.”

LEES OOK. Open VLD met hulp van CD&V, of Groen op aangeven van SP.A: wie grijpt de burgemeesterssjerp in Gent?

© Belga

“Logische keuze”, aldus Van Hecke

In de voormiddag verklaarde Van Hecke nog aan Radio 2 dat het “logisch” is dat zij en De Clercq in zee zijn gegaan. “Als je de kleinste bent, is het logisch dat de grootste belt voor een gesprek. Mathias heeft me gebeld met de boodschap dat we elkaar hebben leren kennen tijdens de campagne. Daaruit is gebleken dat er heel wat punten van gelijkenis zijn. Mathias is een heel sociaal bewogen liberaal”, klinkt het nog. “Hij heeft me ook dikwijls gelijk gegeven als ik pijnpunten aanhaalde over de participatie van de huidige coalitie met de bevolking, die (participatie nvdr.) nogal dikwijls eenrichtingsverkeer was.”

Van Hecke ontkent wel dat er al een afspraak gemaakt was voor de verkiezingen.

Vlaams Belang biedt gedoogsteun aan

Nog opvallend in Gentse formatie: Vlaams Belang bood dinsdag gedoogsteun aan een eventuele centrumrechtse coalitie. Terwijl de verkiezingsresultaten binnenliepen leek zo’n coalitie van Open VLD, CD&V en N-VA mathematisch mogelijk, maar eens alle stemmen geteld waren, bleek centrumrechts een aantal zetels tekort te komen.

“Vlaams Belang Gent is bereid om een rechtse coalitie in Gent gedoogsteun aan te bieden”, klonk het in een mededeling. “Open VLD en CD&V hebben zich aan elkaar vastgeklonken, maar staat tegenover een links blok. Zelfs met N-VA erbij, haalt Mathias De clercq geen meerderheid in de Gentse gemeenteraad. Gedoogsteun van het Vlaams Belang zou Mathias De Clercq wél de burgemeesterssjerp opleveren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen