"Aanvaard niet dat er associatie met cordon gemaakt wordt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Laeremans, lijsttrekker voor Vernieuwing in Grimbergen, spreekt tegen dat het cordon sanitaire in Grimbergen zou doorbroken zijn. Laeremans bevestigt dat een verkozen kandidaat op zijn lijst lid is van het Vlaams Belang, maar hij benadrukt dat die man "verkozen is op een zuiver lokale lijst". "Dit staat los van elke nationale partij. Ik aanvaard niet dat er een associatie met het cordon gemaakt wordt", aldus Laeremans in De Ochtend. Volgens Laeremans is er een princiepsakkoord met Open Vld en N-VA en is daarbij afgesproken dat niet hijzelf, maar Open Vld de sjerp zal krijgen in Grimbergen. In het Vlaams-Brabantse Grimbergen leek zondagavond alles snel in kannen en kruiken. De lijst Vernieuwing van gewezen Vlaams Belang-mandataris Bart Laeremans werd er de grootste en sleepte 8 zetels (van de 33) in de wacht. Vernieuwing bracht meteen een meerderheid op de been met Open Vld (6 zetels) en N-VA (4 zetels).

Volgens Laeremans is daarover zondagavond een princiepsakkoord bereikt en is daarbij onder meer afgesproken dat de sjerp naar Open Vld gaat, meer bepaald naar lijsttrekker Chris Selleslagh. Er is zelfs al een voordrachtsakte ondertekend. Zelf zou Laeremans, die enkele jaren geleden in onmin is opgestapt bij Vlaams Belang, schepen van ruimtelijke ordening, wonen en het Vlaams karakter worden. Dat Laeremans als lijsttrekker van de grootste partij zelf geen burgemeester wordt, heeft volgens hemzelf te maken met "de controverse over zijn verleden".

Maar misschien komt er alsnog een kink in de kabel. Luk Raekelboom, een verkozen lid op de Vernieuwing-lijst is namelijk nog steeds lid van Vlaams Belang. Volgens Groen betekent samenwerken met Vernieuwing dan ook het doorbreken van het cordon sanitaire. En tijdens het kopstukkendebat op één maandagavond zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dat ze laat onderzoeken of ze moet ingrijpen in Grimbergen. "Als dat Vlaams Belangers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor", aldus Rutten.

Die houding botst op onbegrip bij Bart Laeremans. Volgens hem is Luk Raekelboom verkozen op een "zuiver lokale lijst" en staat de Vernieuwing-lijst "los van elke nationale partij". "Er is aan alle 33 kandidaten op de lijst gevraagd zich achter een beginselverklaring te scharen waarin de onafhankelijkheid van Vernieuwing staat", aldus Laeremans. Dat er over een doorbreking van het cordon gesproken wordt, begrijpt Laeremans niet.

Ook de vergelijking met Ninove, waar de discussie over het cordon sanitaire ook is opgelaaid na de winst van Forza Ninove, gaat volgens Laeremans niet op. "Daar wordt de lijst getrokken door iemand die parlementslid is van Vlaams Belang (Guy D'Haeseleer, red.). Ik heb gebroken met de partijpolitiek. Dat is een groot verschil. Wij hebben onze campagne ook zelf gefinancierd", aldus nog Laeremans.

bron: Belga