Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Ecuador legt Julian Assange nieuwe huisregels op: “Geen politieke activiteit online en geef je kat te eten”

WikiLeaks-oprichter Julian Assange.Beeld AP

Ecuador heeft nieuwe huisregels bedacht voor Julian Assange, die al zes jaar bivakkeert in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Als de WikiLeaks-oprichter zich niet houdt aan de richtlijnen, kan zijn diplomatieke asiel worden ingetrokken. Dat blijkt uit een interne memo die de Britse krant The Guardian kon inkijken.

Assange moet onder meer zorgen dat zijn toilet schoon blijft en beter voor zijn kat zorgen, anders moet hij het huisdier inleveren. Ook mogen de Australiër en zijn gasten niet op eigen houtje apparatuur aansluiten. Als ze dat toch proberen, wordt dat volgens de memo als een veiligheidslek beschouwd en gemeld bij de Britse autoriteiten.

Gisteren raakte bekend dat Assange weer iets meer contact mag hebben met de buitenwereld. De afgelopen maanden mocht hij niet meer bellen en internetten, maar die beperkingen worden volgens WikiLeaks nu versoepeld. Assange moet wel online commentaar op politieke issues vermijden, staat in de memo.

De oprichter van de bekende klokkenluiderssite moet daarnaast meer kosten uit eigen zak gaan betalen. Ecuador wil vanaf december niet meer betalen voor het eten, de was en andere kosten rond het verblijf van Assange. Die moet ook ieder kwartaal een medische controle ondergaan en zelf opdraaien voor die kosten.

De kat van Julian Assange.Beeld REUTERS

Assange nam in 2012 zijn intrek in de ambassade, toen Zweden een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Assange vreesde via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.