Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Tommelein vormt tandem met CD&V in Oostende

Bart Tommelein, Open Vld-lijsttrekker in Oostende.Beeld BELGA

Open Vld en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Bart Tommelein (Open Vld) hoopt deze week nog stappen vooruit te boeken om ook N-VA en vooral Groen te overtuigen een coalitie met vier te vormen. 

Eigenlijk hadden Open Vld en CD&V al voor de verkiezingen discreet afspraken gemaakt. Welke coalitie er ook gevormd zou worden, het was ‘samen uit, samen thuis’. Door die afspraak nu ook publiek te maken, betonneert Tommelein de situatie in Oostende, die al muurvast zat. 

De liberaal wil een coalitie op de been brengen zonder huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). Maar daarvoor heeft hij ook de steun nodig van N-VA en Groen. Wouter De Vriendt, sterke man bij de groenen, heeft echter al zijn woord gegeven aan Vande Lanotte. 

De twee linkse kopstukken willen een paars-groene coalitie starten, ook met de liberalen dus. Maar dat ziet Tommelein niet zitten. Omgekeerd weigert De Vriendt  op de uitgestoken hand van Tommelein in te gaan.

Door de afspraak nu ook publiek te maken, betonneert Tommelein de situatie in Oostende, die al muurvast zat

Sleutel in handen

Morgenochtend (woensdag) overlegt Tommelein met Björn Anseeuw van N-VA. Die wil zeker verder praten over de alternatieve coalitie. 

Donderdag staat er een gesprek gepland tussen de liberaal De Vriendt. De Groen-kopman heeft de sleutel in handen. Tommelein temporiseert nu even om hem de kans te geven te overleggen met zijn achterban. 

Op dit ogenblik ziet het er niet naar uit dat hij van standpunt gaat veranderen. “Ik ben een beleefd persoon en ga dus op de uitnodiging om te gaan praten in”, zegt De Vriendt. “Maar ik zal hem opnieuw vragen om een paars-groene meerderheid te vormen. We kunnen wel degelijk samenwerken om vernieuwing in deze stad te brengen. Hij kan daarbij burgemeester worden.”