Videospeler inladen...

Gerechtsdeurwaarder duikt op bij persconferentie over omstreden Russische kunst in MSK Gent

Op een persconferentie over de omstreden tentoonstelling van Russische avant-gardewerken in het MSK (Museum voor Schone Kunsten) in Gent, is een gerechtsdeurwaarder opgedoken. Dat gebeurde op vraag van de kunsthandelaars en de kunstkenners die een strafklacht hadden neergelegd nadat er commotie was ontstaan over de echtheid van de werken. De persconferentie, in de Warande in Brussel, ging wel door.

Op de persconferentie legden de geschorste museumdirecteur Catherine de Zegher en kunstverzamelaar Igor Toporovski verklaringen af over de echtheid van de werken. Volgens hen bewijst labo-onderzoek dat 12 van de 24 werken wel degelijk authentiek zijn. Meer daarover leest u hier.

De kunsthandelaren en kunstkenners die een klacht hebben neergelegd, vrezen schade te lijden door de heisa rond de werken. Zij wilden ook een dwangsom opleggen van 50.000 euro, maar dat heeft de rechter niet aanvaard. De deurwaarder heeft op de persconferentie alles wat gezegd werd opgenomen, om na te gaan of er lasterlijke feiten zijn gezegd. Het eenzijdig verzoekschrift werd onder meer ingediend door kunsthandelaars James Butterwick en Ingrid Hutton.

De Zegher werd in maart van dit jaar door het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design van de stad Gent geschorst nadat er twijfel was gerezen over de echtheid van Russische avant-gardewerken uit de collectie van verzamelaar Igor Toporovski. De directrice werd slecht bestuur verweten: ze zou de authenticiteit van de werken onvoldoende hebben onderzocht. Zelf ontkent ze dat.

"We hebben niets te verbergen"

"We hebben niets te verbergen", zo zei Leo Neels, die optreedt als woordvoerder van Catherine de Zegher, voor de persconferentie begon. De Zegher, Neels, Toporovski en Ine Mariën trokken zich even terug om te beraadslagen en kwamen na een kwartier terug met de melding dat de persconferentie zou doorgaan.

"We laten de gerechtsdeurwaarders hun werk doen. Maar dit is toch een eigenaardigheid", aldus Neels, die ook advocaat is. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt, maar het wijzigt de sereniteit niet van wat wij vandaag willen doen.

De aanleiding van de persconferentie was de open brief van vorige week, die 63 binnen- en buitenlandse kunstenaars, curatoren en museumdirecteuren verstuurden en waarin ze het opnamen voor de Zegher. Ze klaagden daarin onder meer de trage vooruitgang aan van het onderzoek. "Mevrouw de Zegher heeft lang gezwegen uit respect voor de lopende procedures, onder meer de strafklacht. Daarover is ze trouwens ondervraagd, niet in verdenking gesteld", aldus Neels.

Ook de pers kreeg een sneer: "Catherine de Zegher is getraumatiseerd door wat er soms in de media is gezegd en geschreven. Heel veel journalisten beschikten enkel over single source info, gestuurde info. En daarom wil Catherine haar verhaal doen."

"Persconferentie getuigt van weinig respect voor het gerecht"

Geert Lenssens en Niels Van Campenhout, de advocaten van de kunsthandelaars, zeggen dat hun cliënten zich slachtoffer voelen van een "georganiseerde vorm van bashing". "En dat terwijl zij bij al hun initiatieven niet alleen hun gespecialiseerde expertise en die van hun collega's inschakelden,  maar ook niet over één nacht ijs gingen. Zij hebben op basis van concreet cultuurhistorisch onderzoek gefundeerde twijfels geuit over de authenticiteit van de werken op basis van stijlkenmerken, anomalieën en herkomst en zij staan daarin niet alleen. Zij vinden dat zowel de kunstwereld als het publiek recht hebben op de waarheid."

De advocaten betreuren dat de Zegher en Igor Toporovski in het MSK-dossier, "midden in een lopend gerechtelijk strafonderzoek naar de authenticiteit van de in MSK tentoongestelde werken van Russische Modernisten zoals Kandinsky en Malevich, gezamenlijk een persconferentie organiseren". Volgens hen getuigt dat van weinig respect voor het gerecht.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen