John Crombez wil als 'neutraal figuur' bemiddelen in Oostende

Als Tommelein geen succes heeft, staat Crombez klaar© BELGA

Na CD&V stapt nu ook de N-VA mee in een huwelijk met Open VLD, bevestigt Bart Tommelein (Open VLD). De sleutel ligt nu bij Groen, alleen zegt die nu al niet met CD&V en N-VA in zee te willen. John Crombez schuift intussen zichzelf naar voor als bemiddelaar.

pvm, bbd

‘Ik heb bevestiging gekregen dat de N-VA niet meestapt in een andere coalitie zonder Open VLD en CD&V, en dus ook hun lot aan dat van ons verbindt’, zegt Bart Tommelein, die vandaag zijn gespreksronde vervolgde. ‘Dat gesprek was louter inhoudelijk en ging niet over postjes of mandaten. Ook bij de N-VA bindt er ons meer dan er ons scheidt’, vindt hij. ‘Dat houdt dus in dat we nu 19 van de 41 zetels in handen hebben. Ik heb er nog twee nodig.’

Nu de drie partijen elkaar gevonden hebben, kan de Stadslijst van Johan Vande Lanotte in theorie geen kant meer op. Alleen Groen blijft nog over als mogelijke partner, maar daarmee kunnen ze geen meerderheid vormen.

Groen sluit N-VA uit

Tommelein moet dus nog op zoek naar twee zetels. Aangezien de zes zetels van Vlaams Belang uitgesloten zijn, schiet alleen Groen over. ‘De N-VA wil zelf ook praten met Groen om raakvlakken te zoeken. Donderdag zit ik met hen samen. Ik zet Groen niet met de rug tegen de muur’, zegt Tommelein nog.

Groen-kopman in Oostende Wouter De Vriendt zegt aan Radio 1 echter niet warm te lopen voor een samenwerking met CD&V en N-VA. De voorkeur van De Vriendt is een paars-groene coalitie, maar dan met de burgemeesterssjerp voor Tommelein. 'De stadslijst moet een ‘geste’ doen aan Tommelein. Hopelijk kan ik hem morgen overtuigen', zei De Vriendt. 'Als je de verkiezingsuitslag bekijkt, is paars-groen de enige logische coalitie. Ons positief programma kunnen we niet realiseren met N-VA.'

Crombez ziet een rol voor zichzelf

Er dreigt een patstelling n Oostende en dan ziet John Crombez plots een rol voor zichzelf. De voorzitter van de SP.A zei vanavond op Radio 1 dat hij wil bemiddelen als de pogingen van Bart Tommelein morgen zouden vastlopen. Hij ziet zichzelf als een 'neutraler figuur' dan Johan Vande Lanotte, lijsttrekker van de Stadslijst.

Of de andere partijen John Crombez in die neutrale rol zien, valt te betwijfelen. Hij was zondag dan wel geen lijsttrekker, partijloos is hij allerminst.