© PN

Marc Coucke en de Pro League nemen maatregelen na voetbalschandaal: "Vragen positieve houding ten aanzien van scheidsrechters"

Nadat kersvers CEO Peter Bossaert deze voormiddag in Tubeke zijn actieplan voorstelde om de KBVB om te vormen tot een “sterke, transparante en moderne” organisatie, stelde ook Marc Coucke als voorzitter van de Pro League vandaag zijn toekomstplannen voor.

jtp

LEES OOK. Nieuwe baas snoeihard voor voetbalbond: “Normvervaging, belangenvermenging en meer politiek dan voetbal”

Er komt een onafhankelijk expertenpanel dat zich moet buigen over de problematiek rond makelaars en tussenpersonen in het Belgisch voetbal. Dat werd woensdag unaniem beslist op een bijzondere raad van bestuur van de Pro League.

Het panel zal bestaan uit drie leden, onder wie minister van Staat Melchior Wathelet en Pierre François, CEO van de Pro League. Zij zullen in onderling overleg een derde, Nederlandstalig lid kiezen. De bedoeling is dat het expertenpanel zich buigt over de problematiek rond makelaars en tussenpersonen. Daaruit moeten dan oplossingen voortkomen. Een eerste luik bestaat erin om een interne code voor de 24 profclubs op te stellen.

Burgerlijke partij

De Pro League stelt zich burgerlijke partij in het gerechtelijk onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgisch voetbal. Dat is woensdag unaniem beslist op een bijzondere vergadering van de raad van bestuur, zo meldde voorzitter Marc Coucke.

De Pro League baseert zich voor de burgerlijke partijstelling voornamelijk op de persconferentie van het federaal parket vorige week. "Daaruit bleek dat er duidelijke schade is toegebracht aan het Belgische voetbal en onze clubs in het bijzonder", legde Coucke uit.

"We nemen een duidelijke stelling in: matchfixing en fiscale fraude zijn onaanvaardbaar. Het parket krijgt de onvoorwaardelijke steun van de Pro League in het onderzoek."

Scheidrechters

Coucke vroeg ook aandacht voor de situaties van de scheidsrechters. "Nog deze avond gaan we een oproep doen naar alle clubs om hun supporters op te roepen om dit weekend een positieve houding aan te nemen naar de scheidsrechters toe", aldus Coucke. "Een scheidsrechter is een enorm belangrijk deel van het voetbal. Dat er nu scheidsrechters in opspraak komen, maakt het voor de mensen die dit weekend een duel moeten fluiten niet gemakkelijker. Er zullen dit weekend weer twijfelachtige fases zijn. Zo gaat dat. Maar het is dan niet de bedoeling om kwetsende spreekkoren te krijgen dan. We beseffen allemaal dat het een moeilijke speeldag wordt. Maar de scheidsrechters verdienen steun. We mogen geen zaken veralgemenen."

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL