© Photo News

Kroonprinses Elisabeth. © Photo News

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Kroonprinses Elisabeth.

Dit gaat prinses Elisabeth binnenkort (dagelijks) verdienen

Kroonprinses Elisabeth, dochter van koning Filip en koningin Mathilde, krijgt op haar 18de een jaarlijks vast inkomen. Die dotatie zou neerkomen op maar liefst 2.500 euro per dag.

evg

Kroonprinsessen anno 2016 zitten allesbehalve op zwart zaad. Onlangs lekte uit dat de Nederlandse kroonprinses Amalia (12) jaarlijks 1,5 miljoen euro (of 4000 euro per dag) zal krijgen van de Nederlandse overheid. En dit voor de rest van haar leven. Tot grote verontwaardiging van vele Kamerleden in de Nederlandse regering. Dat bedrag is volgens hen veel te hoog.

Ook onze kroonprinses Elisabeth mag niet klagen. Officiële gegevens hierover zijn er niet, maar volgens de royaltywatcher van TV Familie zou dit vergelijkbaar zijn met Alberts dotatie, zo’n 900.000 euro per jaar. Wat omgerekend zo’n 2500 euro per dag is.

Een wel erg royaal loon voor een 18-jarige die op dat moment net uit de middelbareschoolbanken komt. De broers en zussen van Elisabeth zullen het met heel wat minder moeten stellen. Zij krijgen namelijk geen dotatie van de overheid.

Herman De Croo: “Reacties op dotatie prinses Elisabeth zijn overdreven”

© Jimmy Kets

Minister van staat Herman De Croo vindt de toekomstige dotatie van 900.000 euro van kroonprinses Elisabeth niet overdreven. Want ze moet daar heel wat kosten zoals personeel mee dekken.

In Nederland is ophef ontstaan over de dotatie van 1,5 miljoen euro die kroonprinses Amalia jaarlijks zal ontvangen vanaf haar achttiende. In ons land zal kroonprinses Elisabeth zodra ze meerderjarig is een dotatie krijgen van 900.000 euro per jaar.

Joe-presentatoren Sven Ornelis en Anke Buckinx vroegen zich af of dat voor een studente niet overdreven is, maar minister van staat Herman De Croo verdedigde de dotatie.

“Jullie overdrijven op onstuimige wijze”, zei De Croo. “Wij hebben de systemen in België fors veranderd en verminderd. De dotaties zijn relatief bescheiden. Koning Albert heeft bijvoorbeeld maar de helft wat koningin Fabiola heeft genoten. De Franse presidenten met pensioen kosten meer dan drie miljoen euro.”

De 900.000 euro die Elisabeth zal krijgen, is volgens hem een redelijk bedrag, want ze moet er veel kosten mee dekken. “Ik ben akkoord dat een meisje van achttien voor zichzelf nog geen tiende deel van dat geld nodig heeft, maar er moet een ganse structuur mee worden betaald.”

“Als de prinses meerderjarig is, dan zal ze medewerkers hebben, bijzondere opleidingen krijgen en beveiliging krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER