© LDN

Jaar cel met uitstel gevorderd voor ex-schepen: “Altijd integer proberen te zijn”

Bart De Nijn (62), voormalig Mechels schepen van Openbare Werken, heeft woensdag zijn veroordeling voor belangenvermenging aangevochten voor het hof van beroep in Antwerpen. “Ik heb altijd integer proberen te zijn en was me er niet van bewust dat ik een misdrijf zou gepleegd hebben”, zegt hij. Het openbaar ministerie ziet dat anders en vorderde de bevestiging van zijn straf: een jaar cel en 600 euro boete, beiden met uitstel, en een ontzetting uit het recht een openbaar ambt te bekleden gedurende vijf jaar.

De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen, waarin De Nijn gedeputeerde was voor Personeel, Wonen en Veiligheid, had op 25 oktober 2012 een beroep ingewilligd tegen een bouwvergunning voor twintig appartementen op een terrein aan de Tervuursesteenweg in Mechelen. Later bleek dat de echtgenote van De Nijn één van de 22 buren was die beroep had aangetekend. Hij had zich bijgevolg moeten onthouden van elke bespreking of stemming in dit dossier.

“Toen de initiatiefnemer van de beroepsprocedure bij mijn vrouw had aangebeld, was ze net druk bezig in haar praktijk. Ze had snel iets getekend en dacht dat het een petitie was tegen een bouwproject in de buurt. Ze had er mij ook niets over verteld”, verklaarde De Nijn.

Toen het dossier op 22 oktober 2012 op een hoorzitting kwam, was niemand van de deputatie aanwezig. Drie dagen later werd het beroep ingewilligd. “De beslissing was door de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar al genomen en wij hebben die gewoon bekrachtigd. Ik heb mijn handtekening gezet, zonder te weten waarover het ging.”

“Dat zou getuigen van een schrijnend gebrek aan beroepsernst en verantwoordelijkheidszin”, zegt advocaat-generaal Herman Jansens. “Maar ik denk dat u wel degelijk met kennis van zaken hebt gehandeld. Mij lijkt het ongeloofwaardig dat u niet geweten zou hebben dat uw echtgenote belanghebbende partij was en dat zij dacht slechts een petitie ondertekend te hebben.”

De Nijn had na zijn veroordeling in eerste aanleg ontslag genomen als schepen. Arrest op 16 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER