Het protosupercluster Hyperion.
Volledig scherm
Het protosupercluster Hyperion. © EPA

Wetenschappers ontdekken reusachtig cluster van melkwegstelsels

Astronomen hebben de grootste, meest uitgebreide verzameling van melkwegstelsels ooit waargenomen. Het “protosupercluster” kreeg de naam Hyperion, naar een titaan uit de Griekse mythologie.

9 reacties

  • Filip Onghena

    6 jaar geleden
    Big bang , kan zijn ja. Maar explosie waarmee iedereen denkt aan ontploffing... nee denk het niet.. zie het meer als een "overgangsfase" . Zoiets als het punt waarop bv een vloeistof overgaat naar een gas. En deze dan een kettingreactie gaf op het andere niet-materiezijnde.
  • Erik Van de Velde

    6 jaar geleden
    Interessante stellingen hieronder. Van astronomen wiens inzichten ongetwijfeld gebaseerd zijn op de intense studie van Youtube? Anderzijds: er zijn inderdaad alternatieve, wetenschappelijk gefundeerde theorieën voor de big bang. Zoals die van James Quach van de Universiteit van Melbourne, bijvoorbeeld. Interessant..
  • Yenthe Van Houtven

    6 jaar geleden
    Er was wel degelijk een oerknal. Die heeft ervoor gezorgd dat dat punt waarin bijna oneindig veel massa zat, groter is geworden en het heelal is geworden dat nu nog steeds blijft groeien. Zonder de big bang zou het heelal niet kunnen ontstaan zijn, want in een punt waarin de massadichtheid oneindig benaderd bestaat er geen tijd. Er zou dus geen tijd zijn geweest waarin het heelal begon te groeien.
  • Marc Wouters

    6 jaar geleden
    Ik moet het gemist hebben dat de oerknal achterhaald is. Sinds de Belgische priester-wetenschapper Georges Lemaitre afrondde dat alles ooit samen zat in één punt heeft niemand dat afbreuk aan kunnen doen. Je moet niet geloven in de big bang. Geloven is nergens voor nodig. Maar dat alles samen zat in één punt lijkt een feit, tot andere feiten dat tegen spreken.
  • Patrick morel

    6 jaar geleden
    De aarde was ooit plat, we waren ooit het centrum van het heelal, straks zijn we een zandkorrel in dit heelal en/of een beschaving die onderaan de ladder staat..