© BELGA

Het ‘verdachte’ Waasland-Beveren focust enkel op het sportieve: “Iedereen traint alsof er niets is gebeurd”

Begin er maar aan. Waasland-Beveren, net als KV Mechelen in verdenking gesteld voor matchfixing, moet morgen als eerste na De Bom weer aan de slag in de competitie. Op Club Brugge nota bene. Berucht voor zijn fanatieke publiek. Coach Yannick Ferrera beseft dat het geen evidente wedstrijd wordt. “Maar die spreekkoren horen we toch niet.”

Frank Buyse

Voorzitter Dirk Huyck en CFO Olivier Swolfs zijn nog steeds in verdenking gesteld voor omkoping en criminele organisatie, doelman Davy Roef werd als getuige verhoord in een onderzoek naar mogelijke matchfixing en ex-speler Olivier Myny bekende dat hij vorig seizoen werd benaderd. We kunnen ons voorstellen dat Waasland-Beveren niet bepaald rustig toeleeft naar de wedstrijd van morgen op Club Brugge.

Yannick Ferrera: “En toch… Luister, vorige week donderdag, daags na het uitbreken van het schandaal, heeft sportief ­directeur Danny De Maesschalck ons verzekerd dat er niets aan de hand was, dat de club zich niets te verwijten heeft en het onderzoek respecteert. Waarop wij meteen op het veld hebben afgesproken: we concentreren ons vanaf nu ­alleen op het sportieve. We zullen daar al onze krachten voor nodig hebben. We hebben het sowieso al niet makkelijk, uiteindelijk ­hebben we ook nog maar één match gewonnen.”

En dan moet Waasland-Beveren morgen nog als eerste aan de bak deze speeldag bij Club Brugge, waarvan supporters bekendstaan als niet meteen de vriendelijkste voor ref en tegenstander.

“Tja, Club Brugge is altijd al een zeer moeilijke verplaatsing. En nu zullen ze nog meer achter hun ploeg en hun coach (Ivan Leko, beschuldigd van het witwassen van geld in 2015, red.) staan.”

Je vreest geen spreekkoren tegen je ploeg en je doelman?

“Die hoor je op het veld nauwelijks. Een doelman hoort dan weer altijd en overal wat er geroepen wordt, dat zal geen verschil maken. Daar hebben wij ook geen controle over, we hebben alleen controle over onszelf.”

Hoe is het nu met Davy Roef? De eerste dag nadat hij was opgepakt voor verhoor, was hij blijkbaar ­danig aangeslagen.

“Heel goed. Eerlijk, ik merk geen enkele nervositeit. Davy traint echt alsof er niets is gebeurd. ­Zoals de hele spelersgroep ­trouwens.”

Slaat de twijfel niet toe nadat ­gisteren bekendraakte dat een ex-ploegmaat, Olivier Myny, heeft ­bekend dat hij vorig seizoen werd benaderd om een wedstrijd van Waasland-Beveren te vervalsen?

“Nee, echt niet, het is geen item. Niet in ons bureau en volgens mij ook niet in de kleedkamer. ­Wellicht omdat we dit seizoen met negentien nieuwe spelers zijn. Slechts enkelen hebben met Myny gespeeld.”

Hoe zullen de supporters reageren? Sommigen moeten zich af­vragen of de club hen heeft bedrogen. Of ze zien hun club misschien al gestraft worden met degradatie.

“Ook zij werden verzekerd dat de club niets heeft te maken met de zaak. Ik ben ervan overtuigd dat zij achter ons zullen staan. Dat bleek ook al in de oefenmatch tegen Köln, vorige donderdag. We verdienen dat trouwens ook, als club met het kleinste budget ­hebben we uiteindelijk nog maar drie keer verloren.”

Ook voor scheidsrechter Alexandre Boucaut wordt het geen evidente wedstrijd. Sportpsycholoog Jef Brouwers deed al een oproep aan de coaches om de refs in deze ­penibele tijden zo veel mogelijk te steunen.

“Daar sta ik volledig achter. ­Coaches hadden daar altijd al een grote verantwoordelijkheid in en die is nu alleen nog maar groter geworden.”