Huub Broers: “Dochter en ik niet gelijktijdig OCMW-voorzitter en burgemeester van Voeren”

In Voeren heeft burgemeester Huub Broers met Voerbelangen opnieuw de verkiezingen met een ruime meerderheid gewonnen. Zijn dochter Hilde Broers werd verkozen als OCMW-raadslid. “Mijn dochter en ik zullen niet gelijktijdig OCMW-voorzitter en burgemeester zijn”, zegt Huub Broers, die nog twee jaar burgemeester blijft.

Met 63,1 procent van de stemmen is Voerbelangen opnieuw met voorsprong de grootste partij in Voeren. Met tien van de vijftien zetels behoudt de partij de meerderheid in de gemeenteraad ten opzichte van oppositiepartij RAL. Door de Pacificatiewet van 1988 worden de kandidaten die de meeste stemmen hebben, rechtstreeks als schepen verkozen. “Op dit ogenblik hebben we de burgemeester en twee schepenen verkozen. De oppositie krijgt één schepen, net zoals in de randgemeenten rond Brussel”, legt burgemeester Huub Broers uit.

Ook de volledige OCMW-raad wordt rechtstreeks verkozen. Voerbelangen heeft twee verkozenen in het vast bureau - waarvan één de voorzitter wordt - en RAL één. Hilde Broers, dochter van burgemeester Huub Broers, is één van de twee verkozenen van Voerbelangen.

“Mijn dochter en ik zullen niet gelijktijdig OCMW-voorzitter en burgemeester zijn. Dat doen wij niet, want wij vinden dat niet kunnen”, zegt Broers. “Als ik heel eerlijk ben, geef ik de voorkeur aan mijn dochter. Omdat zij de toekomst is en ik weet dat zij de capaciteiten heeft. Maar zij heeft een afspraak daarover met andere kandidaten van het OCMW.”

Huub Broers zal in de loop van de legislatuur sowieso zijn sjerp doorgeven. “Ik heb beloofd aan de kiezer dat ik nog twee jaar burgemeester blijf en dus geen zes jaar burgemeester zal blijven. Ik zal net twintig jaar burgemeester zijn als ik nog twee jaar kan doorgaan”, vertelt Broers.

Volgende week zal de partij opnieuw vergaderen over de opvolging. “Er zijn enkele mensen die kandidaat zijn om mij op te volgen. Wat zeker is, is dat ik stop op 31 januari 2021. Dat is het scenario dat voorligt bij mijn partij”, stelt Broers. “Er zijn altijd mensen die hopen dat ze plots heel ver kunnen springen, en iedereen mag die drive hebben, maar op een bepaald moment moet men wel een keuze maken.”

Een logische oplossing zou zijn dat Huub Broers nog twee jaar burgemeester blijft, terwijl zijn dochter Hilde Broers OCMW-voorzitter wordt wanneer hij geen burgemeester meer is. “Daar bestaat geen enkele discussie over”, verzekert Broers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer