© AFP

Drie Amerikaanse vrouwen beschuldigen Trump van aanranding: “Hij was als een octopus”

Ja, hij had gesproken over aanranding van vrouwen, maar neen, hij had het nooit gedaan. Toen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat afgelopen zondag beweerde in het presidentiële debat, gingen de haren van drie Amerikaanse vrouwen rechtop staan. Zij vertellen in enkele Amerikaanse kranten hoe Trump hen in het verleden ongewenst betastte. “Hij was zoals een octopus”, klinkt het. Trumps campagneteam ontkent.

De nu 74-jarige Jessica Leeds uit Manhattan zat dertig jaar geleden op een zakenvlucht per toeval naast de voor haar onbekende Donald Trump. Volgens de zakenvrouw deed Trump na 45 minuten zijn armleuning omhoog, waarna hij naar haar borsten greep en met z’n handen onder haar rok probeerde te geraken. Leeds vluchtte naar de achterkant van het vliegtuig. “Het was een echte aanval, zijn handen waren overal”, zegt ze in de New York Times. “Hij was net als een octopus.” Ze vertelde het later wel aan familie en vrienden, maar diende nooit een klacht in.

Maar ook recenter zou Trump zich flink misdragen hebben, zo beweert de 34-jarige Rachel Crooks in diezelfde krant. Zij was in 2005 receptioniste – nota bene in de Trump Tower – toen ze ’s ochtends Trump zelf tegen het lijf liep. Wetende dat haar bedrijf zaken deed met hem, maakte ze kennis met Trump en schudde ze hem de hand. “Maar hij liet mijn hand niet meer los”, vertelt ze nu. “Meer nog, hij begon me te kussen op de wang, en meteen daarna ook op mijn mond. Het leek of hij dacht dat ik zo onbelangrijk was, dat hij dat wel mocht.”

En dan is er nog Mindy McGillivray, die in de regionale krant Palm Beach Post voor het eerst vertelt over haar bijzonder negatieve ervaring met Trump. Dertien jaar geleden ontmoette ze Trump tijdens een concert van Ray Charles. “Hij stond plots achter me, en hij kneep in mijn achterwerk”, vertelt ze nu voor het eerst. “Ik draaide me meteen om, maar dan keek hij weg. Ik heb lang getwijfeld, maar koos ervoor om geen scène te maken en te zwijgen.”

De getuigenissen komen er, nadat vorige week enkele filmpjes uit 2005 opdoken waarin Trump vertelt hoe hij vrouwen zomaar in hun ‘pussy’ mag grijpen. Zondag, in het presidentiële debat, zei hij dat het “enkel woorden” waren en dat hij nooit een vrouw aangerand had. “Ik ben uit mijn zetel gesproken en heb geroepen: ‘Jij leugenaar’”, zegt McGillivray.

In een gesprek met een journalist van New York Times ontkent Trump de verhalen staalhard. “Het is nooit gebeurd”, zegt hij, waarna hij dreigt de Amerikaanse krant te vervolgen en de journalist een “walgelijk wezen” noemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER