Direct naar artikelinhoud

“Werkweken van 96 uur aan een stuk”: arbeidsinspectie valt binnen bij ambulancedienst

Uit de interne documenten van Ambuce blijkt dat sommige ambulanciers van de standplaats Wijnegem en UZA zelfs 96 uur aan één stuk op hun werk zijn.Beeld Foto Laenen

De arbeidsinspectie is vrijdag binnengevallen op de hoofdzetel van het Ambuce Rescue Team (ART) in Wijnegem, meldt Gazet van Antwerpen vandaag. Ambuce is de grootste private ambulancedienst van het land. De controleactie was het gevolg van klachten van (ex-)werknemers over de werkomstandigheden bij het bedrijf. Ambulanciers zouden onredelijk veel uren moeten presteren, maar zouden niet of nauwelijks worden vergoed.

Shiften van 24 uur

De inspectie ging ook langs op de standplaats in Borgerhout, waar personeel werd verhoord. "Ambulanciers die in vast dienstverband werken, hebben een contract voor 38 uur per week", getuigt een werknemer in de krant. "Maar in het arbeidscontract staat dat van iedereen wordt verwacht per week drie shiften van 24 uur te presteren. Per maand hebben ze elf tot twaalf shiften van 24 uur. 

Een ambulancier komt dus gemakkelijk aan 300 gewerkte uren, maar we worden slechts voor de helft betaald." De nacht wordt immers beschouwd als een wachtdienst.

Uit de interne documenten van Ambuce blijkt dat sommige ambulanciers van de standplaats Wijnegem en UZA zelfs 96 uur aan één stuk op hun werk zijn. Op maandbasis gaat het om 400 tot 500 uur.

Onvoldoende financiering

“De bijkomende financiering die minister van Volksgezondheid Maggie De Block onlangs heeft beslist voor de ambulancesector, is absoluut niet voldoende om de noden van de sector te lenigen, laat staan de arbeidsorganisatie op een andere manier te laten gebeuren”, zegt vakbondssecretaris Bart Thys van de christelijke vakbond ACV/LBC.

In het artikel van Gazet van Antwerpen wordt onder meer verwezen naar de sterke onderfinanciering van de ambulancesector. Het kabinet van De Block herinnert er vandaag aan dat het eind augustus 35 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor de sector, nadat er in 2016 al een injectie was geweest van 12 miljoen euro.

“Druppel op hete plaat”

Volgens Bart Thys is de extra financiering verre van toereikend en is er een onderfinanciering van nog altijd ongeveer 25 procent. “Om een idee te geven. Bij Ambuce moeten de ambulanciers elke maand 11 tot 12 shifts van 24 uur presteren. Na de bekendmaking door minister De Block kregen ze te horen dat ze voortaan 1 shift van 24 uur per maand minder moesten doen. Dat is maar een druppel op een hete plaat.”

‘Cowboys’

Thys vindt ook dat er in de sector meer regulering moet komen. “Ik heb geen harde bewijzen, maar ik hoor hier en daar in de sector toch verhalen over kleinere ambulancebedrijven die zich gedragen als cowboys en die de arbeidswetgeving nog veel meer aan hun laars lappen”, zegt de vakbondsman. “Als een ziekenhuis een offerte-aanvraag lanceert, schrijven ze daar tegen zeer lage prijzen op in, waarbij je je de vraag kunt stellen hoe ze dat geregeld krijgen met zo weinig werknemers. Ze zorgen ervoor dat de prijzen die in de sector gevraagd worden, onder druk komen te staan.”