Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u deze week niet missen

Bon Iver, hier met Big Red Machine, speelt later deze week in Vorst Nationaal.Beeld BELGAIMAGE

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Bon Iver

Justin Vernon, de officieuze prins van de ontroering, komt met anderhalf jaar vertraging zijn Belgische fans verblijden. Bon Iver trekt dezer dagen door Europa met zijn recentste langspeler 22, A Million, een bescheiden monument dat bestaat uit futuristische klanken, een door God geboetseerde falset en melodieën die de hartkleppen bespelen. Kortom: een uniek concert van een unieke man.

Lees hier meer over 22, A Million van Bon Iver.

Op 25/10 in Vorst Nationaal, Brussel.

2. Buzzy Lee

Sasha Spielberg, dochter van, staat bij het ondernemingsloket ingeschreven als actrice, model, humorist en muzikant. Ze is vooral de moeite in die laatste gedaante, en in het bijzonder als ze zich voordoet als Buzzy Lee. Het bewijs dat Spielberg iets in haar mars heeft heet Facepalm en herbergt vijf songs die schommelen tussen ballads en etherische indiepop. Gaat de moeite zijn, echt waar!

Op 25/10 in AB, Brussel.

3. Faded Weekender

Iederéén claimt de titel van Eerste Belgische Hiphopfestival Ooit. Ere wie ere toekomt: Faded gaf rap en urban in 2015, lang voor Fire Is Gold en Out The Frame, onderdak in Trix en slaat ook dit weekend zijn tenten op in het Antwerpse muziekwalhalla. Het territorium is deze editie echter uitgebreid met elektronica. Staan alvast op de gastenlijst: ronkende namen als Nakhane, Mount Kimbie, Sophie en Jacin Trill. Iets met duimen en vingers.

Op 26 en 27/10 in Trix, Antwerpen.

4. Phosphorescent

“C’est la vie she says, but I don’t know what she means”, zingt Phosphorescent in het openingsnummer van de plaat waar wij veel te lang op hebben gewacht. Op dat album, C’est La Vie, klinkt Matthew Houck anders dan de laatste keer dat onze wegen kruisten. Toen was Phosphorescent onze favoriete dealer in americana, tegenwoordig loopt de Amerikaan erbij als een semi-hippe indiekid, en die transformatie bevalt ons wel. Benieuwd of Phosphorescent 2.0 ook live aanslaat.

Op 23/10 in Botanique, Brussel.

5. Flat Earth Society + MDCIII

Twee releases, tweemaal jazz: Flat Earth Society en MDCIII organiseren een gezamenlijke babyshower om de komst van respectievelijk Untitled #0 en Dreamhatcher te vieren. “De kans is groot dat je tandenknarsend en badend in het zweet ontwaakt”, las u eerder op deze pagina’s over het debuutalbum van MDCIII. Ook Flat Earth Society gaat, met turbojazz en zappaiaanse trekken, niet voor minder dan het auditief equivalent van een koortsdroom.

Lees hier ons interview met MDCIII.

Op 24/10 in Handelsbeurs, Gent.

6. Anna Calvi

Het is u misschien niet opgevallen, maar Anna Calvi is terug van weggeweest. Op haar nieuwe, derde album Hunter is de Britse snarentemmer minder PJ Harvey dan voorheen, maar meer Nick Cave. “Anna Calvi balanceert vaardiger en eleganter tussen manisch en intimistisch. Haar gitaarsolo’s blijven hoe dan ook spectaculair, driftig ploegend tussen blues en avant-garde”, merkte onze recensent Sasha Van der Speeten op. En wie Calvi kent, wéét dat dat live vonken gaat geven.

Op 25/10 in Botanique, Brussel.

7. Oscar and The Wolf

Onze favoriete Oscar die eigenlijk niet Oscar heet, staat deze week tweemaal in Sportpaleis. Max Colombie, alias Oscar and The Wolf staat voor een loodzware opdracht: béter doen dan zijn vorige passages in de Antwerpse arena. “Overdonderd, overweldigd en overrompeld. Geradbraakt had er ook bij gemogen”, ijlde onze chef muziek na de vorige show van Colombie in het Sportpaleis. We gaan niet voor minder dan dat gevoel.

Lees hier onze recensie van Infinity, de laatste plaat van Oscar and The Wolf.

Op 26/10 en 27/10 in Sportpaleis, Antwerpen.

8. Groezrock Indoor

Groezrock verruilt de Meerhoutse buitenlucht – lang leve de Kempen! – in voor de de Muziekodroom in Hasselt. Het befaamde punk- en hardcorefestival keert na een pauze terug met een indoor editie die de rode loper zal uitrollen voor het vertrouwde Groezrock in 2019. De capaciteit is kleiner, de ambities daarentegen allesbehalve: met Reel Big Fish, Anti-Flag en Less Than Jake weet u op voorhand dat uw trommelvliezen hardhandig aangepakt zullen worden.

Op 27/10 in Muziekodroom, Hasselt.

9. Khruangbin

“Ik volg Khruangbin al járen. En nu ze een hype zijn, verkopen ze zalen uit door al die successupporters”, blies een superfan aan de virtuele toog toen het trio uit Texas de grootste zaal van de Botanique in sneltempo uitverkocht. Het illustreert de rotvaart waarmee Khruangbin door het muzieklandschap raast. En terecht: kent u een betere ratatouille van sixtiessurf, woestijnblues, psychedelica en funk dan die van Khruangbin? We dachten van niet, hè!

Lees hier ons interview met Khruangbin.

Op 28/10 in Botanique, Brussel.

10. Sam Evian + Kadhja Bonet

Nog eens twee voor de prijs van één: deze double bill met Kadhja Bonet en Sam Evian, twee singer-songwriters die onder de categorie ‘troostend’ vallen. Die eerste is het antwoord op Janelle Monet en bedient u op haar tweede plaat Childqueen van uitmuntende r&b. Sam Evian doet dan weer aan jaren zestig melancholie, met een knak in de gitaarsnaren én de ziel.

Op 28/10 in De Centrale, Gent.