De Block: "Als arts gaat het toch niet alleen om het geld"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt het ongehoord dat plastisch chirurgen nog steeds supplementen aanrekenen voor borstreconstructies met eigen weefsel. "Ik heb veel respect voor het werk van chirurgen, maar het gaat als arts toch niet alleen om het geld", reageert ze in "De ochtend".

De Block wijst er op dat vrouwen die zo'n operatie ondergaan, dat niet uit luxe doen, uit ethische overwegingen, maar om hun lichaam te herstellen. Het is daarom "ongehoord" dat chirurgen dergelijke hoge supplementen vragen, benadrukt ze.

"We hebben vanuit de overheid nog een herschikking gedaan, zodat er 4 miljoen euro extra per jaar kon worden uitgetrokken om de honoraria te verhogen. De honoraria zijn verhoogd. Dat is bijna 3.000 euro vanuit de overheid betaald. De supplementen swingen nu echt de pan uit en zijn meer dan een paar 100 procent."

De Block benadrukt dat ze veel respect voor het werk van chirurgen, "maar het is toch niet alleen om het geld dat het gaat. Het is een heel hoog ereloon en dat zou moeten volstaan".

De Block zegt dat ze maatregelen zal nemen als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd. "Ik moet ingrijpen om de patiënten daartegen te beschermen. Als er tegen eind oktober niet is ingetekend op die conventie, dan zullen we andere maatregelen moeten treffen om het toch op te leggen."

Tot 600 euro/uur

Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg berekende hoeveel een borstreconstructie met eigen weefsel na kanker eigenlijk kost. Het kwam uit op een bedrag tussen 1.125 en 2.584 euro. Volgens het nieuwe akkoord zou het Riziv 3.722,4 euro per all-in operatie (met tepelreconstructie en tatoeage) betalen.

Het socialistisch ziekenhuis berekende dat plastisch chirurgen daarmee 300 per uur zouden verdienen. Als de patiënt in een eenpersoonskamer ligt, kan het oplopen tot 600 euro per uur, omdat hij dan 100 procent supplement mag aanrekenen.

(Cijfers uit De Standaard)

Meest gelezen