© HBVL

Meer dan 200 miljoen euro schade dreigt voor klanten van filmhuis Limburgs koppel

Ruim 1.000 klanten van filmbedrijf Corsan, van de Limburgse eigenaars Paul Breuls en Marie-Louise Vanthilt, dreigen met een financiële kater achter te blijven. Ze investeerden forse sommen geld in de filmprojecten van Corsan, maar kregen hun fiscaal attest niet. Daardoor kunnen ze hun investering niet voor 150 procent inbrengen in hun belastingen en dreigen ze nu een fikse belastingaanslag in de bus te krijgen. Volgens de krant De Tijd kan de schade oplopen tot meer dan 200 miljoen euro.

tomas

Corsan is het filmbedrijf van Leopoldsburger Paul Breuls en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt. Ze werkten al samen met internationale sterren als Robert De Niro en John Travolta, maar zitten nu in vieze papieren. Zo kreeg het filmhuis bescherming tegen zijn schuldeisers en claimt de fiscus liefst 48 miljoen euro van Corsan. Het bedrijf betwist die claim en diende op zijn beurt een klacht in tegen de fiscus. Volgens De Tijd zijn de rekeningen van het bedrijf leeg en wordt het personeel niet meer betaald. Vandaag wordt gestemd over een reorganisatieplan en beslist de rechtbank of Corsan failliet wordt verklaard.

Tax Shelter

Het bedrijf haalde de voorbije jaren nochtans tientallen miljoenen euro’s op bij Vlaamse bedrijven en zelfstandigen. Corsan maakte daarvoor gebruik van het Tax Shelter-systeem, waardoor de investeerders recht zouden hebben op een belastingvoordeel van 150 procent. Maar er rezen vragen of er niet werd gesjoemeld en de FOD Financiën leverde voor enkele producties geen fiscaal attest af. Daarom dwingt de fiscus de investeerders nu dat belastingvoordeel van 150 procent terug te betalen. Daarbovenop komen volgens De Tijd nog een belastingverhoging van 10 procent én 7 procent verwijlinteresten per verlopen jaar.

Het systeem van de Tax Shelter, dat in 2003 werd opgericht om de filmindustrie te stimuleren, is sinds vorig jaar aangepast.

Gesjoemel?

Intussen rijst de vraag of er sprake is van gesjoemel bij Corsan. Vorig jaar werd al gewag gemaakt van transfer pricing, het versluizen van winsten naar het buitenland, maar dat werd toen door Corsan ontkend. Toch loopt er momenteel een gerechtelijk onderzoek naar het filmhuis en zijn Limburgse eigenaars. Zo willen de speurders onder andere weten of er sprake is van schriftvervalsing. Victor Dauginet, de advocaat van Corsan, wenst in De Tijd geen commentaar te geven op de lopende procedures.

Filmstudio’s in Hasselt

Enkele jaren geleden kwam Corsan nog in het nieuws omdat het filmstudio’s wilde bouwen op de Hasseltse Research Campus. De plannen daarvoor werden al in 2006 aan de stad voorgesteld. Zo werden 100 vaste jobs beloofd, oplopend tot 1.200 jobs op dagen dat er films gedraaid werden. Het verhaal sleepte enkele jaren aan en werd uiteindelijk begraven. Op de plaats waar de filmstudio’s gebouwd moesten worden, staat nu de Corda Campus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer